Uudet maksutavat ja palvelut

Perinteiset pankit ovat maassamme vielä voimissaan, mutta ajat ovat muuttumassa. Maksaminen siirtyy entistä enemmän verkkoon, ja toisaalta uudet yhtiöt tarjoavat perinteisiä pankkeja parempia maksukortteja asiakkaidensa käyttöön. Tällä hetkellä meille on tarjolla jo yli 40 erilaista luottokorttia! Uudet maksutavat Suomessa näkyvät etenkin nuorison käytössä, mutta yhä vanhempikin väki löytää ne.

Mobiilipankit ja erilaiset nettilompakot ovat käteviä etenkin juuri netissä maksamiseen. Maksukorttien liittäminen palvelujen yhteyteen vapauttaa tilin käytön myös fyysiseen maailmaan.

Maksaminen on murroksessa

Uudet maksutavat Suomessa rantautuvat hitaasti, mutta kyllä niitä on tulossa meidänkin markkinoille jo kovaa vauhtia. Luottokortit, lähi-ja kännykkämaksut ovat meille tätä nykyä aika lailla arkipäivää, mutta uusiakin tapoja on jo kehitetty. Uudet maksutavat saattavat tuntua erikoisilta ja jopa epäilyttäviltä, vai mitä olet mieltä esimerkiksi maksamisesta sormenpään verisuonien tunnistuksella tai puhelimen ultraäänellä? (Ilta-Sanomat 2019)

Jo vuonna 2017 Barcelonan Mobile World Congressissa esiteltiin tulevaisuuden näkymiä, joiden mukaan tunnistautumisessa biometriikka otettaisiin laajasti käyttöön. Visan teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että jopa 70 % eurooppalaisista olisivat valmiita käyttämään biometriikkaa maksujen varmentamiseen. MasterCardilla sen sijaan on jo ollut koekäytössä Identy Check Mobile. Sen avulla kuluttajat ovat voineet maksaa ostoksiaan verkossa biometristä tunnistautumista hyväksikäyttäen, joko selfiellä tai sormenjäljellä. (Tossavainen 2017)

Uusien maksutapojen tulee kuitenkin edelleen, olivat ne tyyliltään millaisia tahansa, täyttää kaksi kolmesta vahvistetun maksamisen kriteeristä. Näitä ovat seuraavat:

  • Sinun tulee maksutapahtuman yhteydessä esittää jotakin, minkä omistat. Tämä voi olla esimerkiksi puhelin tai maksukortti.
  • Sinun tulee maksutapahtuman yhteydessä esittää jotakin, mitä olet. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi kasvoja tai sormea.
  • Sinun tulee maksutapahtuman yhteydessä esittää jotakin, mitä tiedät. Tämä voi olla esimerkiksi PIN-koodi.

Uudet maksutavat kiinnostavat suomalaisia

Käteisen käyttö hiipuu maassamme jatkuvasti. Siitä eräs hyvin selkeä esimerkki on lähimaksurajan nostaminen 50 euroon. Tämä tehtiin jo vuonna 2019. Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset maksavat kortilla innokkaasti, ja samalla kiinnostus aloittaa mobiilimaksaminen on kasvussa. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes suomalaisista käyttää maksamiseen puhelinta. (Urpelainen 2019)

Maksutapoja on tällä hetkellä useita erilaisia. Monelle on tuttu tanskalaislähtöinen MobilePay, ja tälle haastajaksi löytyy esimerkiksi kotimainen Siirto. Myös Google Pay, PayPal ja Apple Pay ovat Suomessa kuluttajien käytössä (Ilta-Sanomat 2019). Uusinta uutta edustaa mullistava Revolut, joka on todellinen uuden ajan mobiilipankki.

Uudet maksutavat

Mobiilimaksaminen – mitä se on?

Mobiilimaksamiseksi kutsutaan kaikkia sellaisia maksutapoja, joissa puhelin toimii tavalla tai toisella maksun apuna. Se voi siis käytännössä tarkoittaa niin kaupassa maksamista kuin vaikkapa rahan siirtämistä erillisen sovelluksen kautta ystävälle. Sovelluksia ja tapoja on tänä päivänä jo hyvin runsaasti.

Periaatteessa kaikilla tavoilla homma perustuu silti samaan asiaan: ensin kirjaudut käyttämääsi sovellukseen esimerkiksi sormenjäljelläsi tai tunnusluvulla. Sen jälkeen pääset tekemään itse maksutapahtumaa. Siinä ostoksen summa veloitetaan joko pankkitililtäsi, maksukortilta, nettilompakosta tai mobiilipankkisi tililtä.

Maksut sovelluksen sisällä

Jos sinulla on käytössäsi erillinen puhelinsovellus, josta maksu suoritetaan, puhutaan maksamisesta sovelluksen sisällä. Kun olet ladannut sovelluksen, tallennat siihen tavallisesti jonkin maksutietosi. Tämä on yleisimmin joko maksukortti tai pankkitili. Kun tieto on tallennettu sovellukseen, maksaminen tapahtuu kortiltasi tai pankkitililtäsi. Tällaisesta on loistava esimerkki vaikkapa EasyPark-pysäköintisovellus (Smeds 2018).

EasyParkin oma sovellus on helppokäyttöinen, ja on osoittanut erinomaisuutensa jo monessa eri tilanteessa. Mikäli sinulla ei ole vielä sovellusta, ja pysäköit paljon esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, suosittelemme sovelluksen käyttöönottamista lämpimästi.

MobilePay

Myös MobilePay on periaatteessa juuri tällainen palvelu. Siinä maksut tapahtuvat samankaltaisesti. Toisaalta MobilePay on kansainvälinen, ja sitä voit käyttää missä tahansa verkkokaupassa. MobilePay on käytössä kätevä myös siksi, että sen avulla voit lähettää ja vastaanottaa rahaa kaikilta samaa sovellusta käyttäviltä henkilöiltä pelkän puhelinnumeron avulla. MobilePay toimii kaikkien pankkien asiakkaille (Smeds 2018).

MobilePay on ainakin oman tiimimme kokemusten perusteella tällä hetkellä todella kovassa käytössä suomalaisten kuluttajien keskuudessa. Mutu-tuntuma kertoo, että se on nopeasti syrjäyttänyt Pivon, joka hetken aikaa vaikutti olevan kaikkien käytössä.

Siirto

Siirto on mobiilimaksualusta. Sille jokainen kotimainen pankki voi halutessaan rakentaa omanlaisensa palvgelut. Siirtoa tukee tällä hetkellä ainoastaan Nordea ja OP. Siirto-sovelluksen kautta rahansiirto onnistuu puhelimesta puhelimeen kätevästi. Maksu osoitetaan, aivan kuten MobilePayssakin, toisen käyttäjän puhelinnumerolle. Rahat siirtyvät pankista riippumatta reaaliajassa toiselle käyttäjälle.

Siirto mahdollistaa maksamisen myös useissa eri verkkokaupoissa. Itse emme ole tutustuneet Siirtoon sen enempää, sillä MobilePay on tuntunut käytössä riittävältä.

Ulkomaiset mobiilipankit Suomessa

Tämän hetken kiinnostavin mobiilipankki on nimeltään Revolut. Se on rantautunut Suomeen jo vuonna 2018, mutta vielä emme ole nähteet varsinaista läpimurtoa. Sitä on syytä kuitenkin odottaa, sillä Revolut on muualla Euroopassa aivan hillittömän suosittu.

Revolutilla on yhteensä kolme eri suunnitelmaa, joista yksi on täysin ilmainen. Sen myötä saat mm. eurooppalaisen IBAN-tilin, oman Revolut-kortin ja maksuttomat automaattinostot aina 200 euroon asti. Kaksi muuta suunnitelmaa ovat maksullisia, mutta niissä myös edut ja maksuttomien nostojen rajat paranevat.

Revolut on käyttäjien mielestä ylivertainen perinteisiin pankkeihin nähden, sillä sen käytöstä koituu jatkuvasti huikeita etuja. Vault-niminen säästöominaisuus pyöristää ostokset aina ylempään, jolloin ostoksen ja pyöristyksen erotus siirretään säästöön. Lisäksi Revolutissa on kätevä budjetointityökalu, jonka avulla olet jatkuvasti kärryillä omasta rahankäytöstäsi.

Nettilompakot

Uudet maksutavat Suomessa sisältävät myös nettilompakot. Niistä PayPal on ehkä toistaiseksi kuluttajille se tunnetuin, mutta myös Skrill ja Neteller tekevät meillä tuloaan. Aivan kuten Revolutin kohdalla, myös Skrillin ja Netellerin käyttö lisääntyy meillä hitaasti, mutta silti varmasti. 

Nettilompakot tarjoavat sinulle kätevän tilin, jonka kautta saat tehtyä rahansiirtoja pankkitileille, maksettua ostoksia verkkokaupoissa ja striimauspalveluissa, sekä lähetettyä ja vastaanotettua rahaa muiden käyttäjien kesken.

Skrill

Skrill-tilin avaaminen on ilmaista ja tapahtuu alle parissa minuutissa. Palvelun kunnollinen käyttöönotto edellyttää kuitenkin tunnistautumista ja pienen rahansiirron tekemistä. Tunnistautumiseen tarvitaan kuva passista sekä itsestä otettu valokuva, missä näkyy kuvanoton päivämäärä. Lisäksi sinun tulee siirtää pieni rahasumma omalta tililtäsi tai maksukortiltasi Skrilliin.

Skrill on erityisen suosittu sen Prepaid MasterCard-ominaisuudesta, joka löytyy siis myös Revolutilta. Skrill MasterCard toimii kaikissa sellaisissa paikoissa, jossa tavallinenkin MasterCard. Sen käyttö on järkevää esimerkiksi reissatessa: voit siirtää omalta kotimaiselta pankkitililtä matkakassan Skrilliin, ja käyttää maksukorttia kohteessa. Skrillin korttia käyttämällä ansaitset myös uskollisuuspisteitä, jotka oikeuttavat sinut huippuetuihin.

Neteller

Neteller toimii hyvin samankaltaisesti kuin Skrill. Myös Netellerin asiakkaille on tarjolla oma maksukortti. Se on nimeltään Net+ Prepaid MasterCad, joka on liitetty omaan Neteller-tiliisi. Ennen MasterCardin käyttöönottoa sinulla tulee olla tililläsi vähintään 10 euroa ja tilisi on myös oltava varmennettu. Varmennusprosessi on samanlainen kuin Skrillillä.

PayPal

PayPal on nettilompakko, jonka kautta voit tehdä maksuja joko tilille tallennetuilta maksukorteilta tai tilille jo aikaisemmin ladatusta saldosta. PayPal on käytössä todella monella eri verkkokaupalla, ja näin se on tullut tutuksi vuosien saatossa meille suomalaisillekin kuluttajille.

Myös PayPalilla on olemassa oma sovellus. Sen avulla yksityishenkilöt voivat siirtää rahaa toistensa tileille kätevästi ja nopeasti. PayPal sovellus mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi ravintolalasku on mahdollista jakaa kavereiden kanssa. Tämä tehdään puhelinnumeron tai sähköpostisoitteen perusteella.

Yhteenveto

Uudet maksutavat Suomessa ovat monipuolisia, ja ne seuraavat melko tarkasti muun Euroopan trendejä. Toisaalta monessa muussa Euroopan maassa pankkien toiminta on jähmeämpää kuin meillä, ja ehkä siksi esimerkiksi Revolutin kaltaiset palvelut ovat saaneet niin suuren suosion.

Lähteet:

Ilta-Sanomat. 30.4.2019. Käteinen saa kyytiä ja kaupassa maksaminen on pian sekavampaa kuin koskaan – ”Pitää odottaa, että kuluttaja päättää”. Viitattu 8.4.2020. Saatavilla: https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006089314.html.

Smeds. M. 3.4.2018. Sveapayments. Mitä on mobiilimaksaminen? 8 ajankohtaisinta tapaa maksaa kännykällä. Viitattu 8.4.2020. Saatavilla:https://www.sveapayments.fi/blogi/mita-on-mobiilimaksaminen-8-ajankohtaisinta-tapaa-maksaa-kannykalla.

Tossavainen. J. 20.3.2017. Talouselämä. Uudet maksutavat mullistavat käyttäjäkokemuksen. Viitattu 8.4.2020. Saatavilla: https://www.talouselama.fi/kumppaniblogit/arvato/uudet-maksutavat-mullistavat-kayttajakokemuksen/4792da90-103e-3cbe-b6b7-7b5b4402a575.

Urpelainen. A-k. 12.4.2019. Markkinointi ja Mainonta. Uudet maksutavat kiinnostavat suomalaisia ja siksi käteisen käyttö hiipuu – lähimaksuraja nousee tänään 50 euroon. Viitattu 8.4.2020. Saatavilla: https://www.marmai.fi/uutiset/uudet-maksutavat-kiinnostavat-suomalaisia-ja-siksi-kateisen-kaytto-hiipuu-lahimaksuraja-nousee-tanaan-50-euroon/6fa5ac54-47e3-321b-a8e7-e6a53cfc15db.

Usein Kysytyt Kysymykset

Millaisia uudet maksutavat ovat?

Perinteisten pankkien rinnalle on ilmestynyt monta mielenkiintoista uudenlaista maksutapaa. Erilaiset nettilompakot ja mobiilipankit ovat kiinnostavia myös suomalaisten kuluttajien silmissä, sillä ne ovat toiminnoiltaan moderneja.

Mitä mobiilimaksaminen on?

Mobiilimaksamisella tarkoitetaan kaikkea sellaista maksamista, johon käytetään puhelinta. Tällaisia maksuja ovat sovelluksen sisällä tapahtuvat maksut, sekä pankkitileiltä ja korteilta veloitettavat maksut.

Miksi valita mobiilipankki?

Kansainväliset mobiilipankit ovat käyttäjän kannalta loistavia, sillä niiden kautta on mahdollista saada mm. maksukortti, maksuttomia käteisnostoja, matkavakuutuksia ja bonuspisteitä. Mielenkiintoisin mobiilipankki tällä hetkellä on ehdottomasti Revolut.

Ajankohtaista

31.03.22 Lainan kilpailuttaminen kokemuksia

Kokemuksia Lainan Kilpailutuksesta

Lainojen kilpailuttaminen voi tuntua uuvuttavalta, sillä pankkeja ja rahoituslaitoksia on tänä päivänä markkinoilla hirmuinen määrä. Onneksi ....
Lue lisää...
14.12.21 Lainan koron tarkistaminen

Tarkista Lainojesi Korot

Jos olet ottanut kulutusluottoa viimeisen vuoden tai puolentoista vuoden aikana, on nyt hyvä hetki tehdä tilannekatsaus. Ovatko lainojesi korot pysynyt ....
Lue lisää...
08.04.21 Kotimaan Energia sähkösopimus

Kotimaan Energialta 50 € etu Giganttiin

Nyt jos koskaan on fiksua vaihtaa sähkösopimusta! Kun valintasi on Kotimaan Energia sähkösopimus, ja tilaat Netto Diilin, saat käyttöösi erityisen ....
Lue lisää...
28.10.20 Lapselle sijoittaminen kuvattu lapsella, joka katsoo kaukoputkella kauas

Lapselle sijoittaminen

Lapselle säästäminen on jo monelle täysin itsestään selvä asia. Rahaa laitetaan pääasiassa pankkien säästötileille. Tänä päivänä, kun ....
Lue lisää...
02.05.20 Remontti koronassa

Nyt on enemmän aikaa remontille

Korona on ollut sivustollammekin käsitellyssä jo useampaan otteeseen. Pandemian vaikutukset ulottuvat käytännössä kaikkiin elämämme ....
Lue lisää...
29.04.20 Korkokaton muutos kuvattu prosenteilla

Korkokaton muutos astuu voimaan

Hallitus on esittänyt eduskunnalle kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaista muuttamista. Esityksen pääasiallinen sisältö koskee kulutusluottoja ja ....
Lue lisää...
28.04.20 Koronan vaikutus yrittäjälle

Korona yrittäjien näkökulmasta

Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille ....
Lue lisää...
10.04.20 Euribor koron nousu kuvattuna nuolillla

Euriborit rajussa nousussa

Onko sinulla asuntolainaa? Huolettaako nykyinen maailmantilanne ja jäljellä oleva velka asunnosta? Tilanne on monin tavoin epävarma sekä asunnon ....
Lue lisää...
09.04.20 Helpot säästövinkit

Säästövinkkejä kevääseen

Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut myös meidän suomalaisten arkeen merkittävällä tavalla. Monen kohdalla taloushuolet ovat ....
Lue lisää...
07.04.20 Kymmenen prosenttia kuvaamassa kymmenen prosentin korkokatto muutosta

Kymmenen prosentin korkokatto

Viime viikolla kuului hallituksen tasolta suoraan sanottuna kummia. Se esitti, että koronaepidemian ajaksi kulutusluotoille tulee asettaa kymmenen ....
Lue lisää...
30.03.20 Puskurirahasto laskettavana

Puskurirahasto

Olet varmasti kuullut termin puskurirahasto. Siitä tuntuvat puhuvan kaikki: lehdet, sijoittajat, erilaiset rahoitukseen liittyvät blogit ja sivustot ....
Lue lisää...
23.03.20 Koronan vaikutukset lainaan

Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Koronavirus on tällä hetkellä kaikkien mielessä, eikä ihme. Sen vaikutukset ovat jo nyt poikkeuksellisen ankaria niin yksittäisen ihmisen kuin ....
Lue lisää...
02.03.20 Säästäminen lapselle

Rahan säästäminen lapselle

Tässä artikkelissa tarkastellaan pesämunan kokoamista lapsen tulevaisuuden varalla. Perinteisen pankkitilille säästämisen lisäksi moni sijoittaa ....
Lue lisää...
28.02.20 Osakesäästötili kuvattuna nuolella

Uusi osakesäästötili

13.3.2019 tehdyllä eduskunnan päätöksellä uudet osakesäästötilit tulevat kuluttajien saataville (Pörssisäätiö 2019) 1.1.2020 lähtien, ....
Lue lisää...
11.10.19 Veronpalautusten maksu kuvattuna tietokoneella ja miehellä

Veronpalautusten maksu

Eikö Verohallinto muistanut sinua elo-syyskuussa? Ei ihme, sillä veronpalautusten maksu on muuttunut melkoisesti. Veronpalautusten maksatuksen ....
Lue lisää...
05.07.19 Velkaantuminen nousussa, pariskunta huolissaan

Suomalaisten velkaantuminen

Suomalaisten velat liikkuvat nykyään jo aivan uudenlaisissa ennätyksissä. Kuluttajien velkaantuneisuusaste on ollut suhteellisen tasaisessa nousussa ....
Lue lisää...
24.05.19 Korkokatto kuvattu kolikkopinolla

Korkokatto 2019

Oikeusministeriö tiedotti 9.4.2018, että hallitus tulee esittämään pikavippien korkoihin rajuja tiukennuksia. Tämä tieto otettiin ....
Lue lisää...
10.05.19 Lumipallo kuvastamassa lumipallotekniikka lyhennystapaa

Lumipallotekniikka

Viime aikoina mediassa on ollut toistuvasti pinnalla termi velkalumipallotekniikka. Se on yksi velan lyhennyksen tekniikoista, joka kasvattaa suosiotaan. ....
Lue lisää...
29.03.19 Lainan takaisinmaksukyky kuvattuna laskelmilla

Lainan Takaisinmaksukykyyn Vaikuttavia Asioita

Lainan takaisinmaksukyky voi vaihdella elämäntilanteestasi riippuen. Yksi mikä ei kuitenkaan vaihdu tai muutu mihinkään, on velvollisuus maksaa ....
Lue lisää...
22.02.19 Kalenteri ja tietokone, joiden avulla lainan lyhentäminen onnistuu

Lainan lyhentäminen – lyhyt oppitunti

Lainan lyhennys tapahtuu aina sopimuksen mukaisesti. Erilaiset lyhennystavat ovat tasaerä, kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen. Mitä ....
Lue lisää...
30.01.19 Iloinen nainen, joka on kokeillut, miten pienlainojen yhdistäminen onnistuu

Pienlainojen yhdistäminen

Oletko ajautunut tilanteeseen, jossa sinulle on kertynyt useampia pieniä lainoja sieltä täältä? Et ehkä enää itsekään pysy täysin kartalla ....
Lue lisää...
13.04.22 Lainojen kilpailuttajat

Parhaat Lainan Kilpailuttajat Suomessa

Lainan kilpailuttajat ovat nykyisin todella suosittuja yhtiöitä myös meillä Suomessa. Tätä ei tarvitse ihmetellä – toimivathan ne ....
Lue lisää...
07.02.19 Tytöt miettivät, mitä tilimuotoinen kulutusluotto voisi heille tuoda

Tililuottomuotoinen kulutusluotto

Tilimuotoinen kulutusluotto tarkoittaa käytännössä jatkuvaa luottoa. Siinä sinulle on myönnetty luottotili, josta voit nostaa haluamasi mukaisesti ....
Lue lisää...
30.01.19 Lainan korko kuvattuna nuolella

Miten lainan korko määräytyy?

Lainaan liittyy aivan olennaisena osana korko. Korkoon taas liittyy useita erilaisia termejä, jotka on hyvä olla hallussa. Termejä ovat esimerkiksi ....
Lue lisää...