Sähkön kilpailuttaminen 2022

Oletko tullut ajatelleeksi, että sähkölaskustasi saattaisi saada lohkaistua melko suurenkin siivun pois, mikäli tarkistaisit hintoja ja kilpailuttaisit sopimuksesi? Monen kuluttajan kohdalla sähkösopimuksen kilpailutus ei tule edes mieleen: sähkösopimus otetaan paikalliselta tarjoajalta, vaikka halvempiakin vaihtoehtoja voisi olla saatavilla. Sähkön kilpailuttaminen 2021; mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon ja missä pääset kilpailuttamaan sopimukset?

Kilpailuta sopimuksesi heti!

Paras sähkön kilpailutus 2022

Sähkön kilpailuttaminen on tänä päivänä helppoa. Sähkösopimusten vertailuun on olemassa nykyisin jo useita eri palveluita, eikä sinun itse tarvitse vertailla hintoja tai sopimuksia kaikkine pienine yksityiskohtineen itse. Paras sähkön kilpailutus riippuu kuitenkin monesta tekijästä, myös kuluttajan itsensä arvoista.

Osalle sähkön alkuperällä on huomattavan suuri merkitys, kun taas toiset tarkastelevat ainoastaan sitä, missä on tarjolla halvin sähkö. Mieti siis jo ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista, mitkä ovat sinulle tärkeimpiä kriteerejä. Haluatko tukea paikallista työllisyyttä, vihreitä tuotantotapoja tai kerryttää bonusetuja sähköstä?

Miksi sitten kilpailuttaa sähkösopimukset?

  • Sopimuksen vaihtaminen edullisempaan on yksi parhaita keinoja säästää kotitalouden välttämättömissä menoissa.
  • Netin sähkönkilpailutus sivustot kilpailuttavat sopimuksesi koska tahansa, täysin reaaliajassa
  • Sähkön kilpailuttaminen ei maksa sinulle mitään.
  • Mikäli haluat vaihtaa sähkösopimusta ja tarjoajaa, ei sinun tarvitse itse irtisanoa ensin nykyistä sopimustasi. Sähköyhtiöt Suomessa voivat hoitaa kaikki sopimusten vaihtamiseen liittyvät seikat puolestasi.
Sähkön kilpailuttaminen

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkön hinta koostuu yhteensä kolmesta eri osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, veroista ja sähköenergian hinnasta. Se, mikä osuus kullakin tekijällä on lopullisessa hinnassa, riippuu tavallisesti sähkön käyttöpaikan sekä kulutuksen mukaan. (Energiavirasto 2020)

Verkkopalvelulla tarkoitetaan sähkön toimitusta kotiin sekä sähköverkkojen ylläpitoa. Sen hintaa et voi kilpailuttaa ja sitä maksat aina, kun sähkösopimuksesi on voimassa, siis siitä huolimatta, käytitkö sähköä vai et. Verojen osuus kokonasihinnassa koostuu arvonlisäverosta, sähköverosta sekä huoltovarmuusmaksusta. (Energiavirasto 2020)

Sähköenergia taas on sitä sähköä, jota ostat sähkönmyyjältä ja jota kulutat. Sähköenergiamaksusta erotellaan sähkön käytöstä riippuva kulutusmaksu sekä kiinteä perusmaksu.

Aikasähkössä kulutusmaksut vaihtelevat vuorokauden ajan mukaan, kausisähkössä talvipäivänä ja muuna aikana käytettävälle sähkölle on erilaiset kulutusmaksut ja yleissähkössä kulutusmaksu on aina tismalleen sama, kellon- tai vuodenajasta riippumatta.

Mitä on pörssisähkö?

Olet saattanut törmätä netissä ja keskusteluissa termiin pörssisähkö. Se perustuu NordPool-sähköpörssin markkinahintaan. Pörssisähkön hinta muodostuu sähkönkäytön ja tunnettain toteutuneen pörssihinnan perusteella. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja maksat siitä kunkin tunnin markinnahinnan mukaisesti. Sähkön hinnassa erotetaan tällöin

  1. perusmaksu
  2. marginaali
  3. energiahinta, johon lisätään myös arvonlisävero

Pörssisähkö on loistava valinta etenkin sellaisiin koteihin, joissa lämmitys hoidetaan sähköllä. On melko tavallista, että sähkön hinta on edullisinta iltaisin ja öisin. Sähkölämmittäjät voivatkin saada aikaiseksi isojakin säästöjä tätä tietoa hyödyntämällä. Voimme suositella pörssisähköä myös silloin, mikäli haluat optimoida sähkönkulutuksesi.

Sähkön kilpailuttaminen 2021

Sähkön kilpailuttaminen: hinnoittelu

Sinun ei tarvitse maksaa sähkön kilpailutuksesta silloin, kun vaihdat myyjää ensimmäistä kertaa, tai edellisestä vaihdosta on ehtinyt kulua vähintään vuoden verran. Mikäli vaihdat sähköntarjoajaa enemmän kuin kerran vuoden sisällä, voidaan sinulta periä maksua sähkömittarin lukemisesta. Tämän maksun sinulta perii paikallinen jakeluverkkoyhtiösi, jolla on sähkönmittarin lukemiseen oma hinnastonsa.

Sähkön kilpailuttaminen on käytännössä mahdollista tehdä niin monta kertaa kuin vain haluat – mikäli sinulla ei ole määräaikaista sähkösopimusta.

Haluan kilpailuttaa sähkösopimukseni. Miten toimin?

Kun haluat kilpailuttaa sähkösopimuksesi, voit toimia käytännössä kahdella tavalla. Voit vertailla eri sähkösopimusten hintoja itse, tai antaa erilaisten palveluiden kilpailuttaa ne puolestasi. Kilpailuttaminen on helpointa, teit sen kummalla tavalla tahansa, kun kaivat esille viimeisimmän sähkölaskusi. Mikäli sellaista ei kuitenkaan ole heti ulottuvilla, ei hätää. Voit tehdä kilpailutuksen myös ilman laskua: sähkön kilpailuttaminen 2020 -luvulla onnistuu, kun annat kohteen osoitteen ja arvioit vuosikulutuksen pääpiirteissään.

Et tarvitse kilpailuttamiseen sähkömittarin lukemaa lainkaan. Sillä, onko mittarisi automaattisesti vai manuaalisesti luettava, ei ole kilpailutuksen kannalta merkitystä.

Sähköstä yleisesti

Tähän osioon olemme koonneet yleisimpiä termejä, joita sähköstä puhuessa käytetään. Kerromme mm. siitä, millaiset asiat vaikuttavat sähkön kulutukseen, miten tulkitset omaa sähkölaskuasi ja miten toimit, kun edessäsi on muutto uuteen kotiin.

Sähkön kulutukseen vaikuttavia tekijöitä

Suurin sähkön kulutukseen vaikuttava tekijä on tapa, jolla asuntoasi lämmitetään. Mikäli asunnossasi on sähkölämmitys, on sen lohkaisema osuus kokonaiskulutuksesta huomattava, kuten varmasti tiedät. Muu sähkönkulutus muodostuu mm. valaistuksesta, kodinkoneista ja erilaisista pienlaitteista.

Sähkölaskujen tulkintaa

Sähkölaskut voivat tulla kotiisi tai laskusovellukseen, kuten Mobify, yhdeltä tai kahdelta eri yhtiöltä. Jos laskuja tulee kahdesta eri paikasta, ei kannata hikeentyä. Sinua ei veloiteta sähköstä kahteen otteeseen, vaan maksut ovat erillisiä. Toinen lasku koskee sähköenergiaa ja toinen siirtopalvelua.

Entä mitä eroa on arviolaskulla ja lukemalaskulla? Arviolasku perustuu tavallisesti aikaisempina vuosina mitattuun sähkön kulutukseen. Sähköstä laskutetaan arvion mukaisesti kuukausittain, ja kerran vuodessa lasku tasataan. Tämä tehdään ottamalla mittarista lukema. Mikäli olet kuluttanut sähköä enemmän kuin mitä arviolaskut ovat olleet, veloitetaan sinulta ylijäävä osa erikseen. Mikäli taas olet kuluttanut vähemmän kuin arviolaskuissa olet maksanut, saat takaisin alijäävän osan.

Sähkön kulutuksen seuraaminen

Helpoiten seuraat omaa sähkön kulutusta tarkastelemalla sähkölaskujasi. Monet eri sähköntarjoajat ovat myös sisällyttäneet kotisivuilleen palveluita, joiden avulla sähkön kulutusta on mahdollista seurata myös päivätasolla, tai jopa tuntitasolla!

Mikäli haluat olla todellinen sähkönkulutuksen hifistelijä, voit myös asentaa pistokkeen ja pistorasian väliin kulutusmittarin. Laite mittaa yksittäisen laitteen sähkönkulutusta. Useimmat pärjäävät elämässä hyvin ilman tällaisia mittauksia, eli sinun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, mikäli et ole mitannut kotisi laitteiden kulutusta yksittäin.

Voit seurata kulutusta myös sähkömittarista. Useimmissa kerros- ja rivitaloissa mittarit on kuitenkin sijoitettu asukkaiden ulottumattomiin. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen (STEK 2020) mukaan Suomi on ensimmäinen maa koko maailmassa, jossa lähes jokaisesta kodista löytyy etäluettava sähkönkulutusmittari.

Sähkön kilpailutus

Älykäs sähköverkko

Älykäs sähköverkko on järjestelmä, jossa perinteiseen sähkövoimatekniikkaan yhdistetään tieto- ja viestintäteknologian sekä automaatioteknologian ratkaisuja. (STEK 2020)

Älykkään sähköverkon avulla myös pienimuotoinen, hajautettu energiantuotanto on mahdollista liittää valtakunnan verkkoon. Kun käytössä on älykäs sähköverkko, voidaan tasata olemassa olevia voimalaitoksia, sähkökuorman ohjausta sekä energiavarastoja tehokkaasti. Näin sähkön käytön katkoton käyttö on entistä varmempaa. (STEK 2020)

Älykkään sähköverkon myötä myös uusiutuvan energian laajamittaisempi hyödyntäminen on jatkossa mahdollista, ja lisäksi myös taloudellisesti kannattavaa. (STEK 2020)

Älykkään verkon myötä kotitaloudet voivat paitsi tuottaa sähköä esimerkiksi aurinkopaneelien avulla omaan käyttöönsä, myös myydä sitä eteenpäin sähköyhtiöille. Tällä hetkellä älykäs sähköverkko Suomessa tarkoittaa etäluettavia sähkömittareita. Samoin sähkönsiirtoverkko sekä sähköyhtiöiden ICT-järjestelmä luetaan osaksi älykästä sähköverkkoa. (STEK 2020)

Sähkön hinnasta tarkemmin

Kuten jo aikaisemmin kerroimme, muodostuu sähkön hinta kolmesta eri tekijästä: veroista, sähkön siirrosta sekä sähköenergiasta. Kun tarkastelet sähkölaskua, näet siellä termejä, kuten perusmaksu ja energiamaksu.

Energiamaksulla tarkoitetaan maksua, joka on sidottu kulutettuun energiamäärään. Yksikkönä käytetään senttiä per kilowattitunti. Tämä maksu koskee mm. sähkönmyyjän ja sen tuottajan kustannuksia.

Perusmaksu taas on joko kuukausittain tai vuosittain maksettava maksu. Sen yksikkö on euroa per kuukausi, tai vaihtoehtoisesti euroa per vuosi. Perusmaksulla katetaan sähköntarjoajan kiinteitä kustannuksia. Tällaisia kustannuksia ovat mm. sähköverkon ylläpito, joka ei itsessään riipu käytettävän sähköenergian määrästä.

Sähkösopimus ja muutto

Kun muutat, ei sinun välttämättä tarvitse irtisanoa koko sopimusta nykyisen sähkönmyyjän kanssa, ellet saa parempaa sopimusta kilpailutuksen kautta. Sinun tulee kuitenkin solmia uusi sähkösopimus uuteen osoitteeseesi, eli ilmoita muuttopäivästä sähkönmyyjälle heti, kun sen tiedät. Mikäli teet kilpailutuksen, ei sinun tarvitse itse huolehtia sopimusten irtisanomisesta tai muista teknisistä seikoista, vaan sähköyhtiöt hoitavat nämä keskenään.

Uusi sähkösopimus astuu voimaan yleensä parin viikon sisällä siitä, kun olet tehnyt sopimuksen vahvistuksen.

Sähkön tuotanto Suomessa

Suomessa sähkön tuotanto perustuu erilaisiin energialähteisiin ja tuotantomuotoihin. Näistä tärkeimpinä pidetään ydinvoimaa, vesivoimaa, puupolttoaineita, turvetta, maakaasua ja kivihiiltä. Uusiutuvat energialähteet ovat trendikkäitä, mutta niiden osuus tuotannosta on toistaiseksi marginaalista.

Sähkön kilpailutus nopeasti

Sähkön kilpailuttaminen 2021 – tee se jo tänään!

Sähkön kilpailuttaminen 2020 -luvulla on helpompaa kuin koskaan. Kun haluat säästää pakollisissa menoissa, on sähkösopimuksen kilpailuttaminen ensiarvoisen tärkeää, ja siksi se kannattaa tehdä aikailematta. Kilpailuttamisesta on tehty helppoa ja nopeaa. Mikä parasta, se on sinulle myös täysin maksutonta.

Lähteet:

Eenergiavirasto. 2020. Sähkön ostajalle. Mistä sähkön hinta muodostuu? Viitattu 5.5.2020. Saatavilla: https://energiavirasto.fi/sahkon-ostaminen.

STEK. Perustietoa sähköstä. Mitä sähkö on? Viitattu 5.5.2020. Saatavilla: https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/mita-sahko-on/.

Ajankohtaista

31.03.22 Lainan kilpailuttaminen kokemuksia

Kokemuksia Lainan Kilpailutuksesta

Lainojen kilpailuttaminen voi tuntua uuvuttavalta, sillä pankkeja ja rahoituslaitoksia on tänä päivänä markkinoilla hirmuinen määrä. Onneksi ....
Lue lisää...
14.12.21 Lainan koron tarkistaminen

Tarkista Lainojesi Korot

Jos olet ottanut kulutusluottoa viimeisen vuoden tai puolentoista vuoden aikana, on nyt hyvä hetki tehdä tilannekatsaus. Ovatko lainojesi korot pysynyt ....
Lue lisää...
08.04.21 Kotimaan Energia sähkösopimus

Kotimaan Energialta 50 € etu Giganttiin

Nyt jos koskaan on fiksua vaihtaa sähkösopimusta! Kun valintasi on Kotimaan Energia sähkösopimus, ja tilaat Netto Diilin, saat käyttöösi erityisen ....
Lue lisää...
28.10.20 Lapselle sijoittaminen kuvattu lapsella, joka katsoo kaukoputkella kauas

Lapselle sijoittaminen

Lapselle säästäminen on jo monelle täysin itsestään selvä asia. Rahaa laitetaan pääasiassa pankkien säästötileille. Tänä päivänä, kun ....
Lue lisää...
02.05.20 Remontti koronassa

Nyt on enemmän aikaa remontille

Korona on ollut sivustollammekin käsitellyssä jo useampaan otteeseen. Pandemian vaikutukset ulottuvat käytännössä kaikkiin elämämme ....
Lue lisää...
29.04.20 Korkokaton muutos kuvattu prosenteilla

Korkokaton muutos astuu voimaan

Hallitus on esittänyt eduskunnalle kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaista muuttamista. Esityksen pääasiallinen sisältö koskee kulutusluottoja ja ....
Lue lisää...
28.04.20 Koronan vaikutus yrittäjälle

Korona yrittäjien näkökulmasta

Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille ....
Lue lisää...
10.04.20 Euribor koron nousu kuvattuna nuolillla

Euriborit rajussa nousussa

Onko sinulla asuntolainaa? Huolettaako nykyinen maailmantilanne ja jäljellä oleva velka asunnosta? Tilanne on monin tavoin epävarma sekä asunnon ....
Lue lisää...
09.04.20 Helpot säästövinkit

Säästövinkkejä kevääseen

Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut myös meidän suomalaisten arkeen merkittävällä tavalla. Monen kohdalla taloushuolet ovat ....
Lue lisää...
07.04.20 Kymmenen prosenttia kuvaamassa kymmenen prosentin korkokatto muutosta

Kymmenen prosentin korkokatto

Viime viikolla kuului hallituksen tasolta suoraan sanottuna kummia. Se esitti, että koronaepidemian ajaksi kulutusluotoille tulee asettaa kymmenen ....
Lue lisää...
30.03.20 Puskurirahasto laskettavana

Puskurirahasto

Olet varmasti kuullut termin puskurirahasto. Siitä tuntuvat puhuvan kaikki: lehdet, sijoittajat, erilaiset rahoitukseen liittyvät blogit ja sivustot ....
Lue lisää...
23.03.20 Koronan vaikutukset lainaan

Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Koronavirus on tällä hetkellä kaikkien mielessä, eikä ihme. Sen vaikutukset ovat jo nyt poikkeuksellisen ankaria niin yksittäisen ihmisen kuin ....
Lue lisää...
02.03.20 Säästäminen lapselle

Rahan säästäminen lapselle

Tässä artikkelissa tarkastellaan pesämunan kokoamista lapsen tulevaisuuden varalla. Perinteisen pankkitilille säästämisen lisäksi moni sijoittaa ....
Lue lisää...
28.02.20 Osakesäästötili kuvattuna nuolella

Uusi osakesäästötili

13.3.2019 tehdyllä eduskunnan päätöksellä uudet osakesäästötilit tulevat kuluttajien saataville (Pörssisäätiö 2019) 1.1.2020 lähtien, ....
Lue lisää...
11.10.19 Veronpalautusten maksu kuvattuna tietokoneella ja miehellä

Veronpalautusten maksu

Eikö Verohallinto muistanut sinua elo-syyskuussa? Ei ihme, sillä veronpalautusten maksu on muuttunut melkoisesti. Veronpalautusten maksatuksen ....
Lue lisää...
05.07.19 Velkaantuminen nousussa, pariskunta huolissaan

Suomalaisten velkaantuminen

Suomalaisten velat liikkuvat nykyään jo aivan uudenlaisissa ennätyksissä. Kuluttajien velkaantuneisuusaste on ollut suhteellisen tasaisessa nousussa ....
Lue lisää...
24.05.19 Korkokatto kuvattu kolikkopinolla

Korkokatto 2019

Oikeusministeriö tiedotti 9.4.2018, että hallitus tulee esittämään pikavippien korkoihin rajuja tiukennuksia. Tämä tieto otettiin ....
Lue lisää...
10.05.19 Lumipallo kuvastamassa lumipallotekniikka lyhennystapaa

Lumipallotekniikka

Viime aikoina mediassa on ollut toistuvasti pinnalla termi velkalumipallotekniikka. Se on yksi velan lyhennyksen tekniikoista, joka kasvattaa suosiotaan. ....
Lue lisää...
29.03.19 Lainan takaisinmaksukyky kuvattuna laskelmilla

Lainan Takaisinmaksukykyyn Vaikuttavia Asioita

Lainan takaisinmaksukyky voi vaihdella elämäntilanteestasi riippuen. Yksi mikä ei kuitenkaan vaihdu tai muutu mihinkään, on velvollisuus maksaa ....
Lue lisää...
22.02.19 Kalenteri ja tietokone, joiden avulla lainan lyhentäminen onnistuu

Lainan lyhentäminen – lyhyt oppitunti

Lainan lyhennys tapahtuu aina sopimuksen mukaisesti. Erilaiset lyhennystavat ovat tasaerä, kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen. Mitä ....
Lue lisää...
30.01.19 Iloinen nainen, joka on kokeillut, miten pienlainojen yhdistäminen onnistuu

Pienlainojen yhdistäminen

Oletko ajautunut tilanteeseen, jossa sinulle on kertynyt useampia pieniä lainoja sieltä täältä? Et ehkä enää itsekään pysy täysin kartalla ....
Lue lisää...
13.04.22 Lainojen kilpailuttajat

Parhaat Lainan Kilpailuttajat Suomessa

Lainan kilpailuttajat ovat nykyisin todella suosittuja yhtiöitä myös meillä Suomessa. Tätä ei tarvitse ihmetellä – toimivathan ne ....
Lue lisää...
07.02.19 Tytöt miettivät, mitä tilimuotoinen kulutusluotto voisi heille tuoda

Tililuottomuotoinen kulutusluotto

Tilimuotoinen kulutusluotto tarkoittaa käytännössä jatkuvaa luottoa. Siinä sinulle on myönnetty luottotili, josta voit nostaa haluamasi mukaisesti ....
Lue lisää...
30.01.19 Lainan korko kuvattuna nuolella

Miten lainan korko määräytyy?

Lainaan liittyy aivan olennaisena osana korko. Korkoon taas liittyy useita erilaisia termejä, jotka on hyvä olla hallussa. Termejä ovat esimerkiksi ....
Lue lisää...