Sähkön kilpailuttaminen 2023

Oletko tullut ajatelleeksi, että sähkölaskustasi saattaisi saada lohkaistua melko suurenkin siivun pois, mikäli tarkistaisit hintoja ja kilpailuttaisit sopimuksesi? Monen kuluttajan kohdalla sähkösopimuksen kilpailutus ei tule edes mieleen: sähkösopimus otetaan paikalliselta tarjoajalta, vaikka halvempiakin vaihtoehtoja voisi olla saatavilla. Sähkön kilpailuttaminen 2021; mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon ja missä pääset kilpailuttamaan sopimukset?

Paras sähkön kilpailutus 2023

Sähkön kilpailuttaminen on tänä päivänä helppoa. Sähkösopimusten vertailuun on olemassa nykyisin jo useita eri palveluita, eikä sinun itse tarvitse vertailla hintoja tai sopimuksia kaikkine pienine yksityiskohtineen itse. Paras sähkön kilpailutus riippuu kuitenkin monesta tekijästä, myös kuluttajan itsensä arvoista.

Osalle sähkön alkuperällä on huomattavan suuri merkitys, kun taas toiset tarkastelevat ainoastaan sitä, missä on tarjolla halvin sähkö. Mieti siis jo ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista, mitkä ovat sinulle tärkeimpiä kriteerejä. Haluatko tukea paikallista työllisyyttä, vihreitä tuotantotapoja tai kerryttää bonusetuja sähköstä?

Miksi sitten kilpailuttaa sähkösopimukset?

  • Sopimuksen vaihtaminen edullisempaan on yksi parhaita keinoja säästää kotitalouden välttämättömissä menoissa.
  • Netin sähkönkilpailutus sivustot kilpailuttavat sopimuksesi koska tahansa, täysin reaaliajassa
  • Sähkön kilpailuttaminen ei maksa sinulle mitään.
  • Mikäli haluat vaihtaa sähkösopimusta ja tarjoajaa, ei sinun tarvitse itse irtisanoa ensin nykyistä sopimustasi. Sähköyhtiöt Suomessa voivat hoitaa kaikki sopimusten vaihtamiseen liittyvät seikat puolestasi.
Sähkön kilpailuttaminen

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkön hinta koostuu yhteensä kolmesta eri osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, veroista ja sähköenergian hinnasta. Se, mikä osuus kullakin tekijällä on lopullisessa hinnassa, riippuu tavallisesti sähkön käyttöpaikan sekä kulutuksen mukaan. (Energiavirasto 2020)

Verkkopalvelulla tarkoitetaan sähkön toimitusta kotiin sekä sähköverkkojen ylläpitoa. Sen hintaa et voi kilpailuttaa ja sitä maksat aina, kun sähkösopimuksesi on voimassa, siis siitä huolimatta, käytitkö sähköä vai et. Verojen osuus kokonasihinnassa koostuu arvonlisäverosta, sähköverosta sekä huoltovarmuusmaksusta. (Energiavirasto 2020)

Sähköenergia taas on sitä sähköä, jota ostat sähkönmyyjältä ja jota kulutat. Sähköenergiamaksusta erotellaan sähkön käytöstä riippuva kulutusmaksu sekä kiinteä perusmaksu.

Aikasähkössä kulutusmaksut vaihtelevat vuorokauden ajan mukaan, kausisähkössä talvipäivänä ja muuna aikana käytettävälle sähkölle on erilaiset kulutusmaksut ja yleissähkössä kulutusmaksu on aina tismalleen sama, kellon- tai vuodenajasta riippumatta.

Mitä on pörssisähkö?

Olet saattanut törmätä netissä ja keskusteluissa termiin pörssisähkö. Se perustuu NordPool-sähköpörssin markkinahintaan. Pörssisähkön hinta muodostuu sähkönkäytön ja tunnettain toteutuneen pörssihinnan perusteella. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja maksat siitä kunkin tunnin markinnahinnan mukaisesti. Sähkön hinnassa erotetaan tällöin

  1. perusmaksu
  2. marginaali
  3. energiahinta, johon lisätään myös arvonlisävero

Pörssisähkö on loistava valinta etenkin sellaisiin koteihin, joissa lämmitys hoidetaan sähköllä. On melko tavallista, että sähkön hinta on edullisinta iltaisin ja öisin. Sähkölämmittäjät voivatkin saada aikaiseksi isojakin säästöjä tätä tietoa hyödyntämällä. Voimme suositella pörssisähköä myös silloin, mikäli haluat optimoida sähkönkulutuksesi.

Sähkön kilpailuttaminen 2021

Sähkön kilpailuttaminen: hinnoittelu

Sinun ei tarvitse maksaa sähkön kilpailutuksesta silloin, kun vaihdat myyjää ensimmäistä kertaa, tai edellisestä vaihdosta on ehtinyt kulua vähintään vuoden verran. Mikäli vaihdat sähköntarjoajaa enemmän kuin kerran vuoden sisällä, voidaan sinulta periä maksua sähkömittarin lukemisesta. Tämän maksun sinulta perii paikallinen jakeluverkkoyhtiösi, jolla on sähkönmittarin lukemiseen oma hinnastonsa.

Sähkön kilpailuttaminen on käytännössä mahdollista tehdä niin monta kertaa kuin vain haluat – mikäli sinulla ei ole määräaikaista sähkösopimusta.

Haluan kilpailuttaa sähkösopimukseni. Miten toimin?

Kun haluat kilpailuttaa sähkösopimuksesi, voit toimia käytännössä kahdella tavalla. Voit vertailla eri sähkösopimusten hintoja itse, tai antaa erilaisten palveluiden kilpailuttaa ne puolestasi. Kilpailuttaminen on helpointa, teit sen kummalla tavalla tahansa, kun kaivat esille viimeisimmän sähkölaskusi. Mikäli sellaista ei kuitenkaan ole heti ulottuvilla, ei hätää. Voit tehdä kilpailutuksen myös ilman laskua: sähkön kilpailuttaminen 2020 -luvulla onnistuu, kun annat kohteen osoitteen ja arvioit vuosikulutuksen pääpiirteissään.

Et tarvitse kilpailuttamiseen sähkömittarin lukemaa lainkaan. Sillä, onko mittarisi automaattisesti vai manuaalisesti luettava, ei ole kilpailutuksen kannalta merkitystä.

Sähköstä yleisesti

Tähän osioon olemme koonneet yleisimpiä termejä, joita sähköstä puhuessa käytetään. Kerromme mm. siitä, millaiset asiat vaikuttavat sähkön kulutukseen, miten tulkitset omaa sähkölaskuasi ja miten toimit, kun edessäsi on muutto uuteen kotiin.

Sähkön kulutukseen vaikuttavia tekijöitä

Suurin sähkön kulutukseen vaikuttava tekijä on tapa, jolla asuntoasi lämmitetään. Mikäli asunnossasi on sähkölämmitys, on sen lohkaisema osuus kokonaiskulutuksesta huomattava, kuten varmasti tiedät. Muu sähkönkulutus muodostuu mm. valaistuksesta, kodinkoneista ja erilaisista pienlaitteista.

Sähkölaskujen tulkintaa

Sähkölaskut voivat tulla kotiisi tai laskusovellukseen, kuten Mobify, yhdeltä tai kahdelta eri yhtiöltä. Jos laskuja tulee kahdesta eri paikasta, ei kannata hikeentyä. Sinua ei veloiteta sähköstä kahteen otteeseen, vaan maksut ovat erillisiä. Toinen lasku koskee sähköenergiaa ja toinen siirtopalvelua.

Entä mitä eroa on arviolaskulla ja lukemalaskulla? Arviolasku perustuu tavallisesti aikaisempina vuosina mitattuun sähkön kulutukseen. Sähköstä laskutetaan arvion mukaisesti kuukausittain, ja kerran vuodessa lasku tasataan. Tämä tehdään ottamalla mittarista lukema. Mikäli olet kuluttanut sähköä enemmän kuin mitä arviolaskut ovat olleet, veloitetaan sinulta ylijäävä osa erikseen. Mikäli taas olet kuluttanut vähemmän kuin arviolaskuissa olet maksanut, saat takaisin alijäävän osan.

Sähkön kulutuksen seuraaminen

Helpoiten seuraat omaa sähkön kulutusta tarkastelemalla sähkölaskujasi. Monet eri sähköntarjoajat ovat myös sisällyttäneet kotisivuilleen palveluita, joiden avulla sähkön kulutusta on mahdollista seurata myös päivätasolla, tai jopa tuntitasolla!

Mikäli haluat olla todellinen sähkönkulutuksen hifistelijä, voit myös asentaa pistokkeen ja pistorasian väliin kulutusmittarin. Laite mittaa yksittäisen laitteen sähkönkulutusta. Useimmat pärjäävät elämässä hyvin ilman tällaisia mittauksia, eli sinun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, mikäli et ole mitannut kotisi laitteiden kulutusta yksittäin.

Voit seurata kulutusta myös sähkömittarista. Useimmissa kerros- ja rivitaloissa mittarit on kuitenkin sijoitettu asukkaiden ulottumattomiin. Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen (STEK 2020) mukaan Suomi on ensimmäinen maa koko maailmassa, jossa lähes jokaisesta kodista löytyy etäluettava sähkönkulutusmittari.

Sähkön kilpailutus

Älykäs sähköverkko

Älykäs sähköverkko on järjestelmä, jossa perinteiseen sähkövoimatekniikkaan yhdistetään tieto- ja viestintäteknologian sekä automaatioteknologian ratkaisuja. (STEK 2020)

Älykkään sähköverkon avulla myös pienimuotoinen, hajautettu energiantuotanto on mahdollista liittää valtakunnan verkkoon. Kun käytössä on älykäs sähköverkko, voidaan tasata olemassa olevia voimalaitoksia, sähkökuorman ohjausta sekä energiavarastoja tehokkaasti. Näin sähkön käytön katkoton käyttö on entistä varmempaa. (STEK 2020)

Älykkään sähköverkon myötä myös uusiutuvan energian laajamittaisempi hyödyntäminen on jatkossa mahdollista, ja lisäksi myös taloudellisesti kannattavaa. (STEK 2020)

Älykkään verkon myötä kotitaloudet voivat paitsi tuottaa sähköä esimerkiksi aurinkopaneelien avulla omaan käyttöönsä, myös myydä sitä eteenpäin sähköyhtiöille. Tällä hetkellä älykäs sähköverkko Suomessa tarkoittaa etäluettavia sähkömittareita. Samoin sähkönsiirtoverkko sekä sähköyhtiöiden ICT-järjestelmä luetaan osaksi älykästä sähköverkkoa. (STEK 2020)

Sähkön hinnasta tarkemmin

Kuten jo aikaisemmin kerroimme, muodostuu sähkön hinta kolmesta eri tekijästä: veroista, sähkön siirrosta sekä sähköenergiasta. Kun tarkastelet sähkölaskua, näet siellä termejä, kuten perusmaksu ja energiamaksu.

Energiamaksulla tarkoitetaan maksua, joka on sidottu kulutettuun energiamäärään. Yksikkönä käytetään senttiä per kilowattitunti. Tämä maksu koskee mm. sähkönmyyjän ja sen tuottajan kustannuksia.

Perusmaksu taas on joko kuukausittain tai vuosittain maksettava maksu. Sen yksikkö on euroa per kuukausi, tai vaihtoehtoisesti euroa per vuosi. Perusmaksulla katetaan sähköntarjoajan kiinteitä kustannuksia. Tällaisia kustannuksia ovat mm. sähköverkon ylläpito, joka ei itsessään riipu käytettävän sähköenergian määrästä.

Sähkösopimus ja muutto

Kun muutat, ei sinun välttämättä tarvitse irtisanoa koko sopimusta nykyisen sähkönmyyjän kanssa, ellet saa parempaa sopimusta kilpailutuksen kautta. Sinun tulee kuitenkin solmia uusi sähkösopimus uuteen osoitteeseesi, eli ilmoita muuttopäivästä sähkönmyyjälle heti, kun sen tiedät. Mikäli teet kilpailutuksen, ei sinun tarvitse itse huolehtia sopimusten irtisanomisesta tai muista teknisistä seikoista, vaan sähköyhtiöt hoitavat nämä keskenään.

Uusi sähkösopimus astuu voimaan yleensä parin viikon sisällä siitä, kun olet tehnyt sopimuksen vahvistuksen.

Sähkön tuotanto Suomessa

Suomessa sähkön tuotanto perustuu erilaisiin energialähteisiin ja tuotantomuotoihin. Näistä tärkeimpinä pidetään ydinvoimaa, vesivoimaa, puupolttoaineita, turvetta, maakaasua ja kivihiiltä. Uusiutuvat energialähteet ovat trendikkäitä, mutta niiden osuus tuotannosta on toistaiseksi marginaalista.

Sähkön kilpailutus nopeasti

Sähkön kilpailuttaminen 2023 – tee se jo tänään!

Sähkön kilpailuttaminen 2023 on helpompaa kuin koskaan. Kun haluat säästää pakollisissa menoissa, on sähkösopimuksen kilpailuttaminen ensiarvoisen tärkeää, ja siksi se kannattaa tehdä aikailematta. Kilpailuttamisesta on tehty helppoa ja nopeaa. Mikä parasta, se on sinulle myös täysin maksutonta.

Lähteet:

Eenergiavirasto. 2020. Sähkön ostajalle. Mistä sähkön hinta muodostuu? Viitattu 5.5.2020. Saatavilla: https://energiavirasto.fi/sahkon-ostaminen.

STEK. Perustietoa sähköstä. Mitä sähkö on? Viitattu 5.5.2020. Saatavilla: https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/mita-sahko-on/.

Ajankohtaista

11.11.24

Parhaat Vapaa-ajan Aktiviteetit, Jotka Eivät Pilaa Luottokorttiasi: Nauti Elämästä Budjetilla

Vapaa-ajan viettäminen ja arjesta irrottautuminen ei tarvitse olla kallista. On olemassa monia tapoja nauttia elämästä ja viihteestä budjettia ....
Lue lisää...
11.11.24 Kuinka Nauttia Viihteestä Edullisesti

Edulliset Vapaa-ajan Aktiviteetit: Kuinka Nauttia Viihteestä Edullisesti

Viihde ja vapaa-aika voivat usein olla merkittävä kuluerä, mutta hauskanpito ei välttämättä vaadi suurta budjettia. Tarjolla on monia edullisia ....
Lue lisää...
31.10.24

Trustly

Nykyihminen viettää internetissä päivittäin aikaa tuntikausia. Vaikka kaikki tästä ajasta ei olisikaan aktiivista päätteellä tai kännykällä ....
Lue lisää...
28.10.24 zimpler

Zimpler

Nettimaksaminen on nykypäivän ilmiö. Vielä 30 vuotta sitten edes internettiä ei vielä juuri ollut olemassa, mutta nykyään lapsetkin oppivat ....
Lue lisää...
13.10.24 Esittelyssä muutamia suomalaisia verotussääntöjä

Esittelyssä muutamia suomalaisia verotussääntöjä

Verotus on iso osa minkä tahansa yhteiskunnan rahoittamisessa. Verotuksen avulla valtio saa itselleen rahaa, jolla voidaan järjestää ....
Lue lisää...
07.10.24

Voiko suomalaisista tulla maailman talousosaavin kansa, kysyy Kasinonetti

Suomalaisten taloudellinen osaaminen on ollut viime vuosina paljon esillä, ja mennyt koronapandemia antoi aiheelle lisää pontta. Taloudelliset ....
Lue lisää...
21.08.24

Modernit sijoitusstrategiat

Nykypäivän nopeasti muuttuvassa talousmaailmassa harkittujen sijoituspäätösten tekeminen on tärkeämpää kuin koskaan. Olitpa sitten kokenut ....
Lue lisää...
22.03.24 Yksityisopettaja rahoitus

Lainaa yritystoiminnan aloittamiseen

Yrittäjyys on monelle houkutteleva vaihtoehto, joka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan ja luoda menestyksekästä liiketoimintaa. Mutta ....
Lue lisää...
24.01.24 Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttö

Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttäminen

Opiskelu voi olla taloudellisesti haastavaa, ja monille opiskelijoille tulee vastaan tilanteita, joissa rahapula voi vaikuttaa opintojen ....
Lue lisää...
23.01.24 Kulutusluottojen vaikutus kuluttajiin

Kulutusluottojen vaikutus kulutuskäyttäytymiseen

Kulutusluotot ovat olennainen osa modernin yhteiskunnan talousjärjestelmää. Ne tarjoavat yksilöille mahdollisuuden rahoittaa välittömiä tarpeitaan ....
Lue lisää...
22.01.24 Vastuullinen kulutusluoton käyttö

Vastuullinen kulutusluottojen käyttö

Kulutusluotot ovat kätevä tapa rahoittaa suurempia hankintoja tai selviytyä yllättävistä kuluista, mutta niiden vastuullinen käyttö on ....
Lue lisää...
19.01.24 Velka ja säästäminen

Velan maksaminen ja säästäminen samaan aikaan

Usein taloudellisessa hallinnassa korostetaan velan maksamista mahdollisimman nopeasti. Toisaalta säästäminenkin on tärkeää taloudellisen ....
Lue lisää...
18.01.24 Vaatteissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen on älykäs tapa hallita talouttaan ja kehittää taloudellista tietoisuutta. Vaatekaappiin kohdistuvat kulut voivat ....
Lue lisää...
17.01.24 Lapsen kanssa säästäminen

Lapsen kanssa säästäminen

Lapsille taloudellisten taitojen opettaminen varhain on arvokas investointi heidän tulevaisuuteensa. Yksi tärkeimmistä näkökulmista on ....
Lue lisää...
16.01.24 Tavoitteellinen säästäminen tekniikat

Tavoitteellinen säästäminen

Tavoitteellinen säästäminen on avain taloudelliseen vakauteen ja menestykseen. Se ei ole vain rahaa säästävien ihmisten tapa, vaan se on ....
Lue lisää...