Mobiilimaksaminen: Tulevaisuuden rahansiirto nyt

Mobiilimaksaminen on vallankumouksellinen tekijä nykypäivän taloudessa. Se on muuttanut tapaa, jolla ihmiset suorittavat maksutapahtumia, ja se on kasvanut nopeasti suosituksi ympäri maailmaa. Tässä artikkelissa tutustumme mobiilimaksamisen käsitteeseen, sen etuihin ja haasteisiin sekä sen vaikutuksiin talouteen ja yhteiskuntaan.

Mikä on mobiilimaksaminen?

Mitä tarkoitetaan mobiilimaksamisella? Mobiilimaksaminen viittaa yleisesti maksutapahtumiin, jotka suoritetaan käyttämällä mobiililaitetta, kuten älypuhelinta tai älykelloa. Mobiilimaksamiseen tarvitaan yleensä erityinen sovellus, joka on asennettu käyttäjän mobiililaitteeseen. Tämän sovelluksen avulla voidaan hallita maksukortin tai pankkitilin tietoja ja aloittaa maksuja eri tilanteissa.

Mobiilimaksaminen on siis prosessi, jossa kuluttajat voivat suorittaa maksuja matkapuhelimillaan tai älylaitteillaan. Se perustuu useimmiten lähilukuun, NFC (Near Field Communication) -teknologiaan, tai mobiilisovelluksiin, jotka mahdollistavat rahansiirrot helposti ja turvallisesti. Esimerkkejä mobiilimaksamisen sovelluksista ovat Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay ja monet muut.

Mobiilimaksusovellusten avulla käyttäjät voivat esimerkiksi maksaa ostoksia kaupan kassalla, suorittaa verkkokauppaostoksia ja siirtää rahaa toiselle henkilölle. Maksun määrä veloitetaan yleensä käyttäjän liitetystä maksukortista tai suoraan hänen pankkitililtään.

Vaikka mobiilimaksaminen perustuu samoihin periaatteisiin kuin perinteiset korttimaksut ja tilisiirrot, se erottuu omaksi maksutavakseen, sillä se tarjoaa kuluttajille erilaisen maksukokemuksen.

Mobiilimaksaminen

Mihin kaikkeen mobiilimaksaminen sopii?

Mobiilimaksamisen käsite kattaa pohjimmiltaan kaikki maksutapahtumat, jotka voidaan suorittaa mobiililaitteen avulla. Tähän sisältyy muun muassa:

Lähimaksu puhelimella

Joillakin sovelluksilla voit maksaa ostoksesi kaupan kassalla käyttämällä puhelintasi, aivan kuten tekisit pankkikortilla. Nämä sovellukset perustuvat yleensä NFC-teknologiaan, joka toimii samalla periaatteella kuin perinteiset maksukortit. Osa sovelluksista hyödyntää myös Bluetoothia tai QR-koodeja.

Kaverimaksaminen

Tietyt sovellukset mahdollistavat rahansiirrot yksityishenkilöiden välillä pelkän puhelinnumeron avulla. Tätä kutsutaan yleisesti kaverimaksamiseksi tai P2P-siirroiksi, ja se on kätevä vaihtoehto esimerkiksi ystävien kesken ja kirpputorilla tehtäviin ostoksiin.

Yrityksen omat maksusovellukset

Monilla yrityksillä voi olla omat, ainutlaatuiset mobiilisovelluksensa, joiden avulla asiakkaat voivat suorittaa maksujaan. Tällaisia sovelluksia voivat olla esimerkiksi joukkoliikenteen matkalippusovellukset, kuten HSL Mobiililippu.

Verkkokauppamaksut

Joissakin mobiilimaksusovelluksissa on mahdollisuus maksaa verkkokauppaostokset nopeasti ilman tarvetta syöttää avainlukulistoja tai luottokorttitietoja manuaalisesti. Tämä tekee verkkoshoppailusta sujuvampaa ja nopeampaa.

Mobiilimaksamisen edut

 • Helppous ja nopeus
 • Turvallisuus
 • Joustavuus
 • Seuranta ja budjetointi

Mobiilimaksaminen tekee maksamisesta nopeampaa ja kätevämpää kuin koskaan ennen. Asiat suorittaa maksuja nopeasti koskettamalla laitettaan maksupäätettä vasten tai käyttämällä yksinkertaista sovellusta.

Mobiilimaksaminen tarjoaa usein lisäkerroksen turvallisuutta. Laitteiden ja sovellusten käyttäminen vaatii usein tunnistautumisen, kuten sormenjäljen tai kasvojentunnistuksen, mikä vähentää petosten riskiä.

Mobiilimaksut mahdollistavat erilaisten maksutapojen käytön yhden sovelluksen tai laitteen kautta. Käyttäjät voivat lisätä maksukorttinsa tai jopa liittää pankkitilinsä mobiililompakkoonsa.

Mobiilimaksusovellukset tarjoavat yleensä käyttäjille mahdollisuuden seurata kulutustaan reaaliajassa. Tämä auttaa budjetoinnissa ja raha-asioiden hallinnassa.

Mobiilimaksamisen haasteet

 • Turvallisuusriskit
 • Yhteensopivuusongelmat
 • Kustannukset

Vaikka mobiilimaksaminen tarjoaa lisäkerroksen turvallisuutta, se ei ole täysin immuuni petoksille ja tietomurroille. Käyttäjien henkilökohtaisten tietojen varastaminen on edelleen riski.

Kaikki kauppiaat ja liikkeet eivät ehkä hyväksy mobiilimaksuja. Tämä voi rajoittaa mobiilimaksujen käytettävyyttä.

Mobiilimaksujen käsittelymaksut voivat olla korkeampia kuin perinteisten korttimaksujen kulut. Tämä voi olla huomattava kustannustekijä yrityksille.

Miten valita paras mobiilimaksusovellus?

Suomessa ei ole yhtenäistä mobiilimaksujärjestelmää, kuten joissakin muissa maissa. Sen sijaan vaihtoehtoja on monia, ja oikean sovelluksen valinta riippuu kolmesta tekijästä:

 1. oletko pankin asiakas
 2. käytätkö iPhonea vai Android-puhelinta
 3. mihin tarkoitukseen aiot mobiilimaksuja käyttää.

Suomen suosituimmat mobiilimaksusovellukset ja niiden tärkeimmät ominaisuudet

Mobiilimaksaminen on noussut merkittäväksi osaksi arkipäiväämme, mullistaen perinteisen maksamisen tavan. Suomessa on tarjolla monia mobiilimaksusovelluksia, jotka helpottavat ostosten tekemistä, laskujen maksamista ja rahansiirtoja.

Mobiilisovellusten kirjo on laaja, ja jokaisella sovelluksella on omat vahvuutensa ja erikoispiirteensä, joten oikean valinnan tekeminen omiin tarpeisiin voi joskus olla haastavaa. Tässä suosituimmat mobiilimaksutavat Suomessa lyhyesti:

Siirto

 • S-ryhmän kehittämä sovellus, joka mahdollistaa ostosten maksamisen kaupoissa ja ravintoloissa.
 • Sovelluksen avulla voit myös kerätä ja käyttää S-Bonusta.
 • Käytettävissä Android- ja iPhone-puhelimilla.

MobilePay

MobilePay on yksi Suomen suosituimmista mobiilimaksusovelluksista, ja sen suosio perustuu sen monipuolisuuteen ja helppokäyttöisyyteen. MobilePayn tärkeimpiin piirteisiin kuuluvat:

 • Lähimaksaminen, kaverimaksaminen ja verkkokauppaostokset
 • Käyttömahdollisuus kaikille pankkiasiakkaille
 • Sovellus on yhteensopiva sekä Android- että iPhone-älypuhelinten kanssa
 • Lähimaksutoiminto ei ole vielä käytössä kaikissa myymälöissä, mutta sen käyttö laajenee jatkuvasti.

Google Pay

 • Google Pay on Google-konsernin mobiilimaksusovellus, joka mahdollistaa korttimaksujen tekemisen puhelimella tai älykellolla.
 • Sovellus tukee useita eri pankkeja ja maksukortteja.
 • Yhteensopiva Android- ja iPhone-laitteiden kanssa.

Pivo

OP-ryhmän kehittämä mobiilisovellus Pivo on avoin kaikkien pankkien asiakkaille. Kuitenkin tärkeä huomio on, että lähimaksaminen toimii ainoastaan OP:n asiakkaille. Pivon tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat:

 • Mahdollisuus tehdä kaverimaksuja, suorittaa verkkokauppaostoksia ja hyödyntää lähimaksamista.
 • Pivo on avoin kaikkien pankkien asiakkaille tietyissä palveluissa, mutta osassa ominaisuuksista se on räätälöity erityisesti OP:n asiakkaille.
 • Lähimaksutoiminto on käytettävissä ainoastaan Android-laitteilla.
 • Sovellus tarjoaa erilaisia etuja ja palveluita kaikille käyttäjille.

Mobiilimaksamisen vaikutukset talouteen ja yhteiskuntaan

Mobiilimaksamisella on laaja vaikutus talouteen ja yhteiskuntaan. Se voi:

 1. Edistää taloudellista inklusiota: Mobiilimaksaminen voi tarjota pääsyn rahoituspalveluihin niille, joilla ei ole perinteisiä pankkitilejä.
 2. Vähentää käteisen käyttöä: Käteisen käytön vähentyessä rikollisuuden riskit voivat laskea, ja rahanhallinta voi tulla helpommaksi.
 3. Muuttaa kuluttajakäyttäytymistä: Mobiilimaksaminen voi kannustaa kuluttajia tekemään enemmän verkkokauppoja ja lisäämään digitaalista kulutusta.
 4. Lisätä kilpailua: Mobiilimaksaminen on synnyttänyt uusia kilpailijoita perinteisten pankkien ja luottokorttiyhtiöiden rinnalle.

Tilanteita joissa mobiilimaksaminen on fiksua

Listasimme viisi tilannetta, joissa voi olla hyödyllistä ottaa käyttöön mobiilimaksaminen, eli luottokortti älypuhelimeen tai älykelloon.

 1. Nopea maksaminen suurista ostoksista: Jos tarvitset nopean tavan maksaa suurempia ostoksia, voit käyttää puhelinta tai älykelloa maksuvälineenä. Tämä toimii samalla tavalla kuin korttimaksu lähimaksulla, mutta se mahdollistaa myös yli 50 euron ostosten maksamisen, mikä ei ole mahdollista lähimaksuna Suomessa.
 2. Lompakon jättäminen kotiin: Erityisesti ulkomailla tai illanviettoon suunnatessa voi olla turvallisempaa jättää lompakko hotelliin tai kotiin. Puhelin kulkee yleensä mukana, joten voit hoitaa maksut helposti ja vältät kortin katoamisen tai varastamisen riskin.
 3. Verkkokaupassa ostosten tekeminen: Verkkokaupoissa ostosten tekeminen voi olla vaivatonta, kun voit maksaa puhelimella. Mobiilimaksaminen on nopea tapa syöttää maksutiedot verkkosivustolle. Luottokortti on suositeltava maksuväline verkko-ostoksille, koska se tarjoaa turvaa mahdollisten ongelmien sattuessa, kuten reklamaatioiden tai petosyritysten yhteydessä.
 4. Lounastaminen: Monilla on nykyään lounasetussovellus puhelimessaan. Kun menet lounaalle työpaikalta tai kotitoimistolta, voit unohtaa lompakon. Voit maksaa lounasedun ja mahdollisen ylimenevän summan puhelimella.
 5. Lenkille lähteminen: Monet haluavat ottaa mukaansa maksuvälineen, kun lähtevät ulkoilemaan. Ehkä haluat pysähtyä kahvilan terassille lenkin aikana. Kuitenkin lenkille ei haluta ottaa mukaan ylimääräistä tavaraa. Voit jättää lompakon kotiin.

Mobiilimaksamisen tulevaisuus

Mobiilimaksamisen tilanne Euroopassa on edelleen varsin hajanainen. Kansalliset mobiilimaksusovellukset ja uudet maksutavat eivät usein toimi saumattomasti eri maiden välillä. Maksupalveluntarjoajat ovat arvioineet, että luonnollinen kehityssuunta tulevaisuudessa on mahdollistaa eri mobiilimaksuratkaisujen yhteensopivuus sekä Euroopan laajuisesti että kansallisella tasolla.

Markkinoiden hajanaisuus on samalla edistänyt muutaman suuren kansainvälisen yrityksen asemaa, joiden mobiilisovellusten avulla voi jo nyt suorittaa maksuja yli rajojen. Tämä kilpailutilanne voi samalla tehdä vaikeaksi pienten paikallisten toimijoiden aseman säilyttämisen, kun kilpailu tiivistyy entisestään.

Mobiilimaksupalvelujen jatkuva kehitys pyrkii löytämään uusia tulonlähteitä ja laajentamaan käyttökohteitaan. Alun perin niiden tavoitteena oli mahdollistaa henkilöiden välisten maksujen lisäksi myös muita käyttötapoja ja tarjota lisäarvopalveluita. Tällä hetkellä useissa sovelluksissa voi jo tallentaa esimerkiksi lippuja, tietyntyyppisiä kauppojen lahjakortteja ja kanta-asiakaskortteja sekä muita asiakirjoja.

Tulevaisuudessa näyttäisi siltä, että mobiilisovelluksia käytetään vielä monipuolisemmin, ja niihin lisätään enemmän käteviä lisäpalveluita. Kuka tietää, ehkäpä tulevaisuudessa puhelimen lompakkoon voi tallettaa kaiken sen, mitä yleensä kantaa fyysisessä lompakossa, oli kyseessä sitten maksukortit tai vaikka henkkarit.

Lopuksi

Mobiilimaksaminen on tullut jäädäkseen ja se muuttaa tapaa, jolla maksamme tavaroista ja palveluista. Se tarjoaa lukuisia etuja, kuten helppoutta ja turvallisuutta, mutta sillä on myös omat haasteensa. Yritykset ja yhteiskunnat ympäri maailmaa ovat sopeutumassa tähän muutokseen, ja mobiilimaksaminen voi olla avain taloudelliseen inklusiivisuuteen ja digitaalisen talouden kasvuun tulevina vuosina.

Myös yritykset siirtyvät moderneihin maksutapoihin.

Tutustu: SweepBank

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

22.03.24 Yksityisopettaja rahoitus

Lainaa yritystoiminnan aloittamiseen

Yrittäjyys on monelle houkutteleva vaihtoehto, joka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan ja luoda menestyksekästä liiketoimintaa. Mutta ....
Lue lisää...
24.01.24 Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttö

Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttäminen

Opiskelu voi olla taloudellisesti haastavaa, ja monille opiskelijoille tulee vastaan tilanteita, joissa rahapula voi vaikuttaa opintojen ....
Lue lisää...
23.01.24 Kulutusluottojen vaikutus kuluttajiin

Kulutusluottojen vaikutus kulutuskäyttäytymiseen

Kulutusluotot ovat olennainen osa modernin yhteiskunnan talousjärjestelmää. Ne tarjoavat yksilöille mahdollisuuden rahoittaa välittömiä ....
Lue lisää...
22.01.24 Vastuullinen kulutusluoton käyttö

Vastuullinen kulutusluottojen käyttö

Kulutusluotot ovat kätevä tapa rahoittaa suurempia hankintoja tai selviytyä yllättävistä kuluista, mutta niiden vastuullinen käyttö on ....
Lue lisää...
19.01.24 Velka ja säästäminen

Velan maksaminen ja säästäminen samaan aikaan

Usein taloudellisessa hallinnassa korostetaan velan maksamista mahdollisimman nopeasti. Toisaalta säästäminenkin on tärkeää taloudellisen ....
Lue lisää...
18.01.24 Vaatteissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen on älykäs tapa hallita talouttaan ja kehittää taloudellista tietoisuutta. Vaatekaappiin kohdistuvat kulut voivat ....
Lue lisää...
17.01.24 Lapsen kanssa säästäminen

Lapsen kanssa säästäminen

Lapsille taloudellisten taitojen opettaminen varhain on arvokas investointi heidän tulevaisuuteensa. Yksi tärkeimmistä näkökulmista on ....
Lue lisää...
16.01.24 Tavoitteellinen säästäminen tekniikat

Tavoitteellinen säästäminen

Tavoitteellinen säästäminen on avain taloudelliseen vakauteen ja menestykseen. Se ei ole vain rahaa säästävien ihmisten tapa, vaan se on ....
Lue lisää...
15.01.24 Kuluttaminen ja säästäminen

Eettinen kuluttaminen ja säästäminen

Eettisen kuluttamisen ja säästämisen yhdistäminen on mahdollista monin tavoin päivittäisessä elämässä. Kun tavoitteena on yhdistää ....
Lue lisää...
12.01.24 Säästäminen matkaa varten

Matkustamista varten säästäminen

Matkustaminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin, rentoutua kauniissa ympäristöissä ja luoda ikimuistoisia kokemuksia. Kuitenkin ....
Lue lisää...
11.01.24 Hätärahasto

Hätärahasto

Yllättävät elämäntapahtumat voivat iskeä milloin tahansa, ja taloudellisen turvallisuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeää. Yksi ....
Lue lisää...
10.01.24 Virheet säästämisessä

Yleisimmät virheet säästämisessä

Säästäminen on tärkeä taloudellinen käytäntö, mutta on olemassa useita yleisiä virheitä, joita siihen liityen voidaan tehdä. Tässä ....
Lue lisää...
09.01.24 Eläkkeelle varhain säästäminen vinkit

Eläkkeelle siirtyminen varhain ja valmistautuminen

Eläkkeelle siirtyminen varhain on monen unelma, ja taloudellinen itsenäisyys on avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Säästäminen ....
Lue lisää...
08.01.24 Säästämisen psykologiaa

Säästämisen psykologia

Jokainen tietää säästämisen tärkeyden taloudellisen vakauden saavuttamisessa, mutta harva tutkii, miten psykologiset tekijät voivat vaikuttaa ....
Lue lisää...
07.01.24 Sijoittaminen pienellä summalla vinkit

Sijoittamisen aloittaminen pienellä summalla

Sijoittaminen ei ole enää vain varakkaiden etuoikeus, vaan se on tullut saataville myös niille, joilla on pieniä rahasummia käytettävissään. ....
Lue lisää...