Luottokelpoisuuden tarkistaminen

Luottokelpoisuuden tarkistaminen on olennainen osa taloudellista päätöksentekoa niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin. Tämä prosessi tarjoaa tärkeitä tietoja siitä, miten riskialtis lainan tai luoton myöntäminen voi olla.

Olitpa sitten harkitsemassa asuntolainan hakemista, uuden luottokortin avaamista tai tekemässä yhteistyösopimusta yrityksen kanssa, luottokelpoisuuden tarkistaminen auttaa sinua tekemään viisaita ja perusteltuja päätöksiä.

Tarkista uScorella!

Mitä tarkoittaa luottokelpoisuus?

Luottokelpoisuus, jota kutsutaan myös luottokyvykkyydeksi tai luottoluokitukseksi, on mittari siitä, kuinka luotettava lainanhakija tai luotonottaja on lainanantajan tai rahoittajan kannalta. Se perustuu henkilön tai yrityksen taloudelliseen historiaan ja maksuhistoriaan.

Luottokelpoisuus ilmaistaan yleensä numeerisena arvona, joka kuvastaa riskiä, jonka lainanantaja ottaa myöntäessään lainaa tai luottoa kyseiselle henkilölle tai yritykselle.

Miksi luottokelpoisuuden tarkistaminen on tärkeää?

Luottokelpoisuuden tarkistaminen on tärkeää useista syistä. Lainanantajien näkökulmasta se on tärkeä osa riskienhallintaa ja vaikuttaa suoraan siihen, millainen luoton saatavuus on. Lainanantajat ja rahoittajat käyttävät luottokelpoisuuden tarkistamista arvioidakseen, kuinka suuri riski liittyy lainan myöntämiseen.

Ne voivat mukauttaa korkoja ja ehtoja sen perusteella, kuinka luottokelpoinen lainanhakija on. Tämä auttaa varmistamaan, että lainanottajat saavat lainan, joka vastaa heidän taloudellista tilannettaan.

Hakijan näkökulmasta tarkasteltuna luottokelpoisuuden tarkistaminen on tärkeää, koska se auttaa taloudellisessa suunnittelussa. Luottokelpoisuus vaikuttaa siihen, kuinka helposti hakijana oleva henkilö tai yritys voi saada lainaa tai luottoa. Korkea luottokelpoisuus voi avata ovia edullisempiin lainaehtoihin ja laajempaan valikoimaan luottotarjouksia.

Luottokelpoisuuden tarkistaminen voi merkitä myös sitä, että säästät rahaa kuluissa. Parempi luottokelpoisuus voi johtaa alhaisempiin korkoihin ja lisäetuihin, mikä säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Omaa luottokelpoisuuttaan tarkastelemalla henkilöt ja yritykset voivat suunnitella talouttaan paremmin. Se auttaa hahmottamaan, millaisia taloudellisia velvoitteita on varaa ottaa ja millaista luottoa voi odottaa saavansa.

Miten luottokelpoisuus tarkistetaan?

Luottokelpoisuuden tarkistaminen tapahtuu useilla eri tavoilla.

Yksi yleisimmistä tavoista tarkistaa luottokelpoisuus on käyttää luottoluokituslaitosten palveluita. Nämä yritykset keräävät tietoa luottokelpoisuudesta ja laativat luottoluokituksia, jotka ovat saatavilla lainanantajille ja rahoittajille.

Suomessa lakisääteisesti jokaisella yksityishenkilöllä on mahdollisuus tarkistaa omat luottorekisterin tiedot maksutta kerran vuodessa. Nämä tiedot sisältävät paitsi oman luottokelpoisuuden arvion myös muut rekisterissä olevat tiedot, kuten tietolähteet ja henkilölle viimeisen 12 kuukauden aikana annetut luottotietojen kyselyt.

Luottotietorekistereitä Suomessa ylläpitävät Suomen Asiakastieto Oy ja entinen Bisnode Finland Oy, joka tunnetaan nykyisin nimellä Dun & Bradsteet Finland Oy.

Yksityishenkilöt voivat pyytää luottokelpoisuusraporttinsa ilmaiseksi vuosittain ja tarkistaa, että tiedot ovat oikein. Raporteissa näkyy maksuhistoria, avoimet luotot, ja muut taloudelliset tiedot.

Monet verkkosivustot tarjoavat luottokelpoisuuslaskureita, joiden avulla voit arvioida oman luottokelpoisuutesi. Näitä laskureita voi käyttää suuntaa-antavasti.

Voit myös tarkistaa luottopisteesi maksuttomasti uScore palvelussa.

Mitä luottotietoraportista näkyy?

 • Kuka on ilmoittanut tiedot luottotietorekisteriin, esimerkiksi yrityksen toimesta?
 • Mikä on merkinnän alkamis- ja päättymispäivämäärä?
 • Lisätietoja maksuhäiriömerkinnän voimassaolosta. Millainen maksuhäiriömerkintä on kyseessä? Mikä on sen luonne?
 • Mistä velasta tai laskusta maksuhäiriömerkintä on johtunut?
 • Kuka on tarkastellut luottotietojasi viimeisen vuoden aikana?

Kuka voi tarkistaa luottotiedot?

On tärkeää huomata, että luottotiedot eivät ole yleisesti saatavilla olevaa tietoa. Lainsäädäntö määrittelee tarkasti, kuka saa tarkistaa luottotietosi ja millaisissa tilanteissa. Esimerkiksi kukaan ei voi yksinkertaisesti uteliaisuuttaan vilkaista luottotietojasi.

Yleisimmät tilanteet, joissa luottotietojasi voidaan laillisesti tarkistaa, ovat seuraavat:

 • Lainan hakeminen
 • Vuokra-asunnon hakeminen
 • Osamaksusopimuksen tekeminen
 • Puhelinliittymän hankkiminen
 • Työpaikan hakeminen tietyillä toimialoilla, kuten rahoitussektorilla

Kuinka parantaa luottokelpoisuutta?

Jos luottokelpoisuus ei ole riittävän korkea, on silti useimmissa tapauksessa mahdollista parantaa sitä.

Oman luottokelpoisuuden parantaminen voi olla pitkäjänteistä työtä, mutta se on tärkeää taloudellisen vakauden ja parempien lainaehtojen saavuttamiseksi. Tässä on joitakin askelia, joita voit ottaa luottokelpoisuutesi parantamiseksi:

 1. Maksujen ajoissa suorittaminen: Maksujen ajoissa suorittaminen on yksi merkittävimmistä tekijöistä luottokelpoisuutesi kannalta. Ole tarkka ja huolellinen kaikkien laskujesi maksamisessa ajoissa.
 2. Vähennä velkaa: Jos sinulla on paljon velkaa, pyri vähentämään sitä. Korkea velkasuhde voi vaikuttaa negatiivisesti luottokelpoisuuteesi.
 3. Käytä luottokortteja vastuullisesti: Käytä luottokortteja harkiten ja maksa ne ajoissa. Tämä osoittaa vastuullista taloudenpitoa.
 4. Tarkista luottotietoraporttisi: Tilaa vuosittain ilmainen luottotietoraportti ja tarkista, että tiedot ovat oikein. Jos havaitset virheitä, korjauta ne.
 5. Säilytä vanhat luottotilit: Vanhojen luottotilien säilyttäminen voi parantaa luottokelpoisuutta, sillä se pidentää luottotietohistoriaasi.
 6. Harkitse uusia luottoja varovaisesti: Avaa uusia luottoja harkiten. Useiden uusien luottojen avaaminen lyhyen ajanjakson sisällä voi viitata taloudellisiin vaikeuksiin.
 7. Säästä ja varaudu: Säästäminen ja hätärahaston luominen voi auttaa sinua selviytymään taloudellisista yllätyksistä ilman, että joudut turvautumaan lisävelkaan.
 8. Käytä erilaisia luottotyyppejä: Monipuolinen luottohistoria, kuten asuntolaina, opintolaina, kulutusluotot ja luottokortit, voi olla positiivinen merkki luottokelpoisuutesi kannalta.
 9. Pidä suuremmista hankinnoista kiinni: Älä ota suuria velkoja kevyesti. Varmista, että pystyt maksamaan ne takaisin suunnitelmasi mukaisesti.
 10. Hoida aiemmat maksuhäiriöt: Jos sinulla on aikaisempia maksuhäiriöitä, yritä sopia niiden takaisinmaksusta ja pyri poistamaan ne luottotietorekisteristä.

Oman luottokelpoisuuden parantaminen vaatii kärsivällisyyttä ja sitoutumista, mutta se voi avata ovia parempiin taloudellisiin mahdollisuuksiin ja edullisempiin lainaehtoihin tulevaisuudessa.

Mitä luottokelpoisuuden menettäminen tarkoittaa arjessa?

Luottotietojen menettäminen voi olla vakava ja hankala tilanne, ja se voi vaikuttaa monin tavoin henkilön arkeen. On tärkeää huomata, että luottotietojen menettäminen ei ole lopullinen tila, ja monet voivat palauttaa ne kunhan saavat taloutensa kuntoon ja korjaavat aiemmat maksuhäiriöt.

Avun hakeminen talousneuvonnasta ja suunnitelmallinen velkojen hoitaminen voivat auttaa palaamaan takaisin vakaalle taloudelliselle tielle.

Rajoitetut lainamahdollisuudet

Luottotietojen menettäminen vaikeuttaa merkittävästi mahdollisuutta saada uusia lainoja, luottokortteja tai muita luottoja. Pankit ja muut rahoituslaitokset arvioivat lainanhakijoiden luottokelpoisuutta, ja ilman luottotietoja lainan saaminen voi olla lähes mahdotonta.

Vaikeudet asunnon ja vuokra-asunnon hankkimisessa

Monet vuokranantajat ja kiinteistönvälittäjät tarkistavat vuokraajien luottotiedot varmistaakseen vuokranmaksun luotettavuuden. Ilman luottotietoja voi olla hankalaa saada vuokra-asuntoa tai asuntolainaa.

Korkeammat korkokulut

Jos sinulla ei ole luottotietoja tai niitä on vahingoittunut, voit joutua maksamaan korkeampia korkoja ja muita rahoituskustannuksia, mikä tekee lainoista ja luottokorteista kalliimpia.

Rajoitukset työpaikkojen hakemisessa

Joillain aloilla, kuten rahoitus- ja vakuutussektorilla, luottotietojen menetys voi vaikuttaa työllistymiseen. Työnantajat voivat tarkistaa luottotiedot tietyissä tehtävissä, joissa taloudellinen vastuu on suuri.

Vaikeudet liikkuessa

Luottotietojen menettäminen voi vaikuttaa myös autojen ja muiden kulutustavaroiden ostamiseen, sillä autoliikkeet ja myymälät voivat tarjota huonompia rahoitusehtoja tai evätä luotonmyönnön kokonaan.

Psykologiset vaikutukset

Luottotietojen menettäminen voi aiheuttaa stressiä ja huolta taloudellisesta tilanteesta. Tämä voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja henkiseen terveyteen.

Mikä tarkoittaa maksuhäiriö?

Maksuhäiriöt liittyvät yksityishenkilön maksukykyyn ja ovat tärkeä osa luottotietoja, joita luotonantajat tarkastelevat, kun he harkitsevat uusien luottojen myöntämistä.

Kun jätät laskun maksamatta, vaikka olet saanut siihen muistutuksia ja vaatimuksia, siitä seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihisi. Maksuhäiriömerkinnän rekisteröiminen on tarkoitus estää velkakierteen syntymistä ja suojella luotonantajia mahdollisilta luottotappioilta.

Maksuhäiriöiden kirjaaminen rekisteriin

Kun puhutaan luottotietojen menettämisestä, viitataan tilanteeseen, jossa maksuhäiriö on kirjattu luottotietorekisteriin. Yleensä tällainen maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä kolmen vuoden ajan.

Kun suoritat maksun, joka aiemmin aiheutti maksuhäiriömerkinnän, ja ilmoitat tästä Asiakastieto -nimiselle yritykselle, kyseinen maksuhäiriömerkintä poistetaan 30 päivän kuluessa maksusuorituksen rekisteröinnistä. Tärkeää on myös tiedottaa toiselle luottotietorekisteriä ylläpitävälle yritykselle, kuten Dun & Bradstreet.

Tämän lainsäädännöllisen muutoksen tavoitteena on motivoida velallisia suorittamaan maksuja, joista aiemmin aiheutui maksuhäiriömerkintä.

Lukusuositus: Velkojen vanheneminen

Lopuksi

Luottokelpoisuuden tarkistaminen on olennainen osa taloudellista hallintaa. Se auttaa varmistamaan, että saat parhaat mahdolliset lainaehdot ja luottoedut. Lisäksi se kannustaa vastuulliseen taloudenpitoon ja velan hallintaan. Olipa kyseessä yksityishenkilö tai yritys, luottokelpoisuuden ymmärtäminen ja sen seuraaminen ovat avainasemassa taloudellisen vakauden saavuttamisessa.

Lähde: Takuusäätiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

22.03.24 Yksityisopettaja rahoitus

Lainaa yritystoiminnan aloittamiseen

Yrittäjyys on monelle houkutteleva vaihtoehto, joka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan ja luoda menestyksekästä liiketoimintaa. ....
Lue lisää...
24.01.24 Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttö

Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttäminen

Opiskelu voi olla taloudellisesti haastavaa, ja monille opiskelijoille tulee vastaan tilanteita, joissa rahapula voi vaikuttaa opintojen ....
Lue lisää...
23.01.24 Kulutusluottojen vaikutus kuluttajiin

Kulutusluottojen vaikutus kulutuskäyttäytymiseen

Kulutusluotot ovat olennainen osa modernin yhteiskunnan talousjärjestelmää. Ne tarjoavat yksilöille mahdollisuuden rahoittaa välittömiä ....
Lue lisää...
22.01.24 Vastuullinen kulutusluoton käyttö

Vastuullinen kulutusluottojen käyttö

Kulutusluotot ovat kätevä tapa rahoittaa suurempia hankintoja tai selviytyä yllättävistä kuluista, mutta niiden vastuullinen käyttö on ....
Lue lisää...
19.01.24 Velka ja säästäminen

Velan maksaminen ja säästäminen samaan aikaan

Usein taloudellisessa hallinnassa korostetaan velan maksamista mahdollisimman nopeasti. Toisaalta säästäminenkin on tärkeää taloudellisen ....
Lue lisää...
18.01.24 Vaatteissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen on älykäs tapa hallita talouttaan ja kehittää taloudellista tietoisuutta. Vaatekaappiin kohdistuvat kulut voivat ....
Lue lisää...
17.01.24 Lapsen kanssa säästäminen

Lapsen kanssa säästäminen

Lapsille taloudellisten taitojen opettaminen varhain on arvokas investointi heidän tulevaisuuteensa. Yksi tärkeimmistä näkökulmista on ....
Lue lisää...
16.01.24 Tavoitteellinen säästäminen tekniikat

Tavoitteellinen säästäminen

Tavoitteellinen säästäminen on avain taloudelliseen vakauteen ja menestykseen. Se ei ole vain rahaa säästävien ihmisten tapa, vaan se on ....
Lue lisää...
15.01.24 Kuluttaminen ja säästäminen

Eettinen kuluttaminen ja säästäminen

Eettisen kuluttamisen ja säästämisen yhdistäminen on mahdollista monin tavoin päivittäisessä elämässä. Kun tavoitteena on yhdistää ....
Lue lisää...
12.01.24 Säästäminen matkaa varten

Matkustamista varten säästäminen

Matkustaminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin, rentoutua kauniissa ympäristöissä ja luoda ikimuistoisia kokemuksia. Kuitenkin ....
Lue lisää...
11.01.24 Hätärahasto

Hätärahasto

Yllättävät elämäntapahtumat voivat iskeä milloin tahansa, ja taloudellisen turvallisuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeää. Yksi ....
Lue lisää...
10.01.24 Virheet säästämisessä

Yleisimmät virheet säästämisessä

Säästäminen on tärkeä taloudellinen käytäntö, mutta on olemassa useita yleisiä virheitä, joita siihen liityen voidaan tehdä. Tässä ....
Lue lisää...
09.01.24 Eläkkeelle varhain säästäminen vinkit

Eläkkeelle siirtyminen varhain ja valmistautuminen

Eläkkeelle siirtyminen varhain on monen unelma, ja taloudellinen itsenäisyys on avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Säästäminen ....
Lue lisää...
08.01.24 Säästämisen psykologiaa

Säästämisen psykologia

Jokainen tietää säästämisen tärkeyden taloudellisen vakauden saavuttamisessa, mutta harva tutkii, miten psykologiset tekijät voivat vaikuttaa ....
Lue lisää...
07.01.24 Sijoittaminen pienellä summalla vinkit

Sijoittamisen aloittaminen pienellä summalla

Sijoittaminen ei ole enää vain varakkaiden etuoikeus, vaan se on tullut saataville myös niille, joilla on pieniä rahasummia käytettävissään. ....
Lue lisää...