Korona yrittäjien näkökulmasta

Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille innovaatioille, mille on myös haettavissa tukea valtiolta eri väylien kautta. Tässä postauksessa käsittelemme yrittäjien saamia tukia, lainojen hakemista sekä erilaisia kokemuksia kentältä. Näemme siis koronaviruksen vaikutuksia yrittäjille.

Avustusten byrokratia

Koronakriisin aputoimia on ehditty kritisoida jo useampaan otteeseen. Business Finlandin jakamat tukirahat ovat saaneet aikaiseksi jopa ennenäkemättömiä reaktoita kansalaisissa. Osaltaan tuohtumus on toki perusteltua, mutta harmillisen harva ottaa selvää hakuperusteista, ja tuomitsee tässä kohtaa tukia hakeneet yrittäjät ehkä turhankin helposti.

Toisaalta kritiikki on ollut monenkin yrityksen kohdalla varmasti enemmän kuin perusteltua. Elämme monin tavoin hankalia aikoja, ja näiden Business Finlandinkin jakamien avustusten oikeellisuus selvinnee vasta myöhemmin.

Monet yrittäjät ovat kokeneet, että korona-avustusten byrokratia ja siihen sotkeutuvat välikädet eivät ole auttaneet yrityksiä eteenpäin. Esimerkiksi Kauppalehden Debatti-palstalla julkaistiin 23. huhtikuuta 2020 lukijan kirjoitus, jossa valtionhallinnon toimia kritisoitiin tiukasti.

Kirjoituksen takana oli Rakennusliiike M. Kurtti Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kurtti, joka ilmaisia huolensa byroktatian lisäämisestä. Hänen mukaansa koronatilanne on aiheuttanut sen, että erilaiset konsultit hoitavat provisiopalkalla hakemusten tekoa, ja näin vain hidastavat prosessia. Parempi keino olisi hänen mukaansa esimerkiksi verohelpotukset.

Korona byrokratia

Verohelpotukset parasta mahdollista yritystukea

Kurtti ei suinkaan ole ajatustensa kanssa yksin. Perjantaina 24.4.2020 Kauppalehdessa julokaistiin Arno Ahosniemen kolumni. Siinä Ahosniemi peräänkuuluttaa myös muita täsmätoimia: hänen mukaansa pelkät Business Finlandin jakamat yritystuet eivät ole riittäviä.

Täsmätukia tulisi Ahosniemen mukaan yrityksille, joiden liiketoiminta on jouduttu keskeyttämään hallituksen määräysten johdosta. Tällaisia yrityksiä löytyy esimerkiksi ravintola- ja matkailualalta, sekä useiden muiden toimialojen pieniä työnantajayrityksiä.

Suomen Yrittäjien omassa Yrittäjät-lehdessä (2/2020) haastateltiin useita eri alojen yrittäjiä. Juttuun oli liitetty viimeisintä dataa yritysten maksuvaikeuksista. Tämän hetken tietojen mukaan jopa 39 – 50 prosenttia juuri matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä voi joutua maksuvaikeuksiin jo kuukaudessa, mikäli ne eivät saa ulkopuolista tukea.

Yrittäjien kokemuksia koronatilanteesta

Oma toimituksemme tuntee jo useampiakin yrittäjiä, jotka ovat joutuneet laittamaan lapun luukulle. Koronan vuoksi esimerkiksi monet hierojat ja fysioterapeutit ovat menettäneet käytännössä kaikki asiakkaansa, ja kassavirta on tyrehtynyt. Kaikeksi onneksi kuntien kautta on mahdollista saada 2 000 euron suuruisia kerta-avustuksia, ja esimerkiksi Kouvolassa avustuksen haku on koettu helpoksi ja nopeaksi prosessiksi.

”Hain yksinyrittäjien tukea kertakorvauksena 22.4.2020. Yllätyin hakuprosessin helppoudesta: toimitettavia lappulippusia ei ollut montaa, ja niiden lähettäminen sujui ongelmitta. Lisäselvityksiä ei pyydetty, ja puoli vuorokautta myöhemmin kertakorvaus oli jo yrityksen tilillä. Ei tuo 2 000 euroa pitkälle tilannetta paikkaa, mutta saan maksettua sillä jo ennen koronaa tekemäni tilaukset muille alueen yrittäjille ja näin vahingot eivät kertaannu. Hain myös yrittäjän työttömyysturvaa heti, kun se tuli mahdolliseksi.”

Yksinyrittäjä Kouvolasta

Yrittäjä-lehdessä (2/2020) haastateltiin mm. rakennusalan ja kampaamoalan yrittäjiä. Kokemukset ovat alasta riippumatta melko samanlaisia: rahalliset menetykset ovat olleet suuria jo tässä vaiheessa. Myös yrittäjän ikä voi johtaa odottamattomaan tilanteeseen: jutussa haastateltu 71-vuotias kenkäkauppias Helsingistä on itse eristyksissä. Liiketoiminta on toisin sanoen täysin pysähdyksissä.

Tukien julkisen kritiikin ongelmallisuus

Tällä hetkellä monestakin eri lähteestä kuuluu tietoja varsin hämmentävästä, mutta silti mediassa koetun perusteella ymmärrettävästä ilmiöstä. Koska useat tukia jo saaneet yritykset ovat joutuneet kovan kritiikin kohteeksi, eivät monet asiansa hyvin hoitaneet yritykset uskalla tällä hetkellä hakea tukia. Ahosniemi toteaa Kauppalehden kolumnissaan, että tällä hetkellä hyvin asiansa hoitaneiden yritysten suurena pelkona ovat esimerkiksi maineeseen kohdistuvat haitat ja jopa uhkaukset.

Televisiosta tuttu huutokauppayrittäjä Aki Palsamäki on uhkauksista hyvä, mutta surullinen esimerkki: lopulta yrittäjä kieltäytyi ottamasta jo yritykselle myönnettyä tukea vastaan ja palautti koko tuen.

Sekä Kurtti että Ahosniemi kirjoittavat Kauppalehdessä siitä, miten tasapuolinen tukien jakaminen hoidettaisiin parhaalla tavalla verohelpotuksilla sekä helpotuksilla työnantajamaksuihin.

Molemmat kirjoittavat siitä, miten verottajalla on jo kaikki tarvittavat tiedot maksetuista veroista, ja samoin käytössä on kanavat maksujen palautukselle. Koronaviruksen vaikutuksia yrittäjille voitaisiin siis käytännössä helpottaa jo olemassa olevia väyliä hyödyntämällä.

Koronatuet

Innovaatiot ja uudet tuotteet

Toisaalta koronaviruksen vaikutuksia yrittäjille ei voida tarkastella pelkästään negatiivisessa valossa. Yrittäjä-lehdessä esiteltiin myös sellainen yrittäjä, joka löysi tilanteessa nopeasti koko yhteiskuntaa hyödyttävän markkinaraon: normaalioloissa luotiliivejä valmistava yritys valmistaa nyt suojavisiirejä.

Iltalehdessä julkaistiin jo 3.4.2020 juttu Kyrö Distilleryn vastaavanlaisesta ratkaisusta: yt-toimet olivat jo käynnistämässä, kun yhtiö keksi aloittaa käsidesituotannon. Päivittäinen käsidesin tuotanto takaa sen, ettei osa-aikaisia lomautuksia tarvittukaan. Kyrö Distilleryn toimitusjohtajan, Miika Lipiäisen mukaan käsidesin tuotanto jatkuu myös kriisin jälkeen osana tuotevalikoimaa!

Yrityslaina apuun

Useat eri rahoitusyhtiöt ovat jatkaneet yrityslainojen myöntämistä. Mikäli yrityksesi tarvitsee lainaa esimerkiksi juoksevia kuluja kattaakseen, kannattaa sinun arvioida tuleva takaisinmaksukykysi nyt. Voit hakea yrityslainaa ilman vakuuksia eri yhtiöiltä jopa yli 100 000 euroon saakka. Jokainen lainantarjoaja tekee yrityksellesi kartoitukset, joiden perusteella se myöntää lainaa.

Lähteet:

Iltalehti. 3.4.2020. Salminen. S. Kyrön koronaihme: Palkittu ginitehdas peruutti lomautukset, käsidesi myy kuin häkä – ”On melkein syyllinen olo”. Viitattu 28.4.2020. Saatavilla: https://www.iltalehti.fi/talous/a/00ceb2f0-a5a5-4e2a-9ddd-358d29389302.

Kauppalehti. 23.4.2020. Debatti. Kurtti. M. Korona-avustusten byrokratia ja välikädet eivät auta yrityksiä eteenpäin. s.12 B.

Kauppalehti. 24.4.2020. Ahosniemi. A. Verohelpotukset ovat osuvinta yritystukea. s.3 A.

Yrittäjä. 2/2020. Yrittäjät kertovat: näin korona tuli elämäämme. s. 12 – 15.

Ajankohtaista

31.03.22 Lainan kilpailuttaminen kokemuksia

Kokemuksia Lainan Kilpailutuksesta

Lainojen kilpailuttaminen voi tuntua uuvuttavalta, sillä pankkeja ja rahoituslaitoksia on tänä päivänä markkinoilla hirmuinen määrä. Onneksi ....
Lue lisää...
14.12.21 Lainan koron tarkistaminen

Tarkista Lainojesi Korot

Jos olet ottanut kulutusluottoa viimeisen vuoden tai puolentoista vuoden aikana, on nyt hyvä hetki tehdä tilannekatsaus. Ovatko lainojesi korot pysynyt ....
Lue lisää...
08.04.21 Kotimaan Energia sähkösopimus

Kotimaan Energialta 50 € etu Giganttiin

Nyt jos koskaan on fiksua vaihtaa sähkösopimusta! Kun valintasi on Kotimaan Energia sähkösopimus, ja tilaat Netto Diilin, saat käyttöösi erityisen ....
Lue lisää...
28.10.20 Lapselle sijoittaminen kuvattu lapsella, joka katsoo kaukoputkella kauas

Lapselle sijoittaminen

Lapselle säästäminen on jo monelle täysin itsestään selvä asia. Rahaa laitetaan pääasiassa pankkien säästötileille. Tänä päivänä, kun ....
Lue lisää...
02.05.20 Remontti koronassa

Nyt on enemmän aikaa remontille

Korona on ollut sivustollammekin käsitellyssä jo useampaan otteeseen. Pandemian vaikutukset ulottuvat käytännössä kaikkiin elämämme ....
Lue lisää...
29.04.20 Korkokaton muutos kuvattu prosenteilla

Korkokaton muutos astuu voimaan

Hallitus on esittänyt eduskunnalle kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaista muuttamista. Esityksen pääasiallinen sisältö koskee kulutusluottoja ja ....
Lue lisää...
28.04.20 Koronan vaikutus yrittäjälle

Korona yrittäjien näkökulmasta

Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille ....
Lue lisää...
10.04.20 Euribor koron nousu kuvattuna nuolillla

Euriborit rajussa nousussa

Onko sinulla asuntolainaa? Huolettaako nykyinen maailmantilanne ja jäljellä oleva velka asunnosta? Tilanne on monin tavoin epävarma sekä asunnon ....
Lue lisää...
09.04.20 Helpot säästövinkit

Säästövinkkejä kevääseen

Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut myös meidän suomalaisten arkeen merkittävällä tavalla. Monen kohdalla taloushuolet ovat ....
Lue lisää...
07.04.20 Kymmenen prosenttia kuvaamassa kymmenen prosentin korkokatto muutosta

Kymmenen prosentin korkokatto

Viime viikolla kuului hallituksen tasolta suoraan sanottuna kummia. Se esitti, että koronaepidemian ajaksi kulutusluotoille tulee asettaa kymmenen ....
Lue lisää...
30.03.20 Puskurirahasto laskettavana

Puskurirahasto

Olet varmasti kuullut termin puskurirahasto. Siitä tuntuvat puhuvan kaikki: lehdet, sijoittajat, erilaiset rahoitukseen liittyvät blogit ja sivustot ....
Lue lisää...
23.03.20 Koronan vaikutukset lainaan

Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Koronavirus on tällä hetkellä kaikkien mielessä, eikä ihme. Sen vaikutukset ovat jo nyt poikkeuksellisen ankaria niin yksittäisen ihmisen kuin ....
Lue lisää...
02.03.20 Säästäminen lapselle

Rahan säästäminen lapselle

Tässä artikkelissa tarkastellaan pesämunan kokoamista lapsen tulevaisuuden varalla. Perinteisen pankkitilille säästämisen lisäksi moni sijoittaa ....
Lue lisää...
28.02.20 Osakesäästötili kuvattuna nuolella

Uusi osakesäästötili

13.3.2019 tehdyllä eduskunnan päätöksellä uudet osakesäästötilit tulevat kuluttajien saataville (Pörssisäätiö 2019) 1.1.2020 lähtien, ....
Lue lisää...
11.10.19 Veronpalautusten maksu kuvattuna tietokoneella ja miehellä

Veronpalautusten maksu

Eikö Verohallinto muistanut sinua elo-syyskuussa? Ei ihme, sillä veronpalautusten maksu on muuttunut melkoisesti. Veronpalautusten maksatuksen ....
Lue lisää...
05.07.19 Velkaantuminen nousussa, pariskunta huolissaan

Suomalaisten velkaantuminen

Suomalaisten velat liikkuvat nykyään jo aivan uudenlaisissa ennätyksissä. Kuluttajien velkaantuneisuusaste on ollut suhteellisen tasaisessa nousussa ....
Lue lisää...
24.05.19 Korkokatto kuvattu kolikkopinolla

Korkokatto 2019

Oikeusministeriö tiedotti 9.4.2018, että hallitus tulee esittämään pikavippien korkoihin rajuja tiukennuksia. Tämä tieto otettiin ....
Lue lisää...
10.05.19 Lumipallo kuvastamassa lumipallotekniikka lyhennystapaa

Lumipallotekniikka

Viime aikoina mediassa on ollut toistuvasti pinnalla termi velkalumipallotekniikka. Se on yksi velan lyhennyksen tekniikoista, joka kasvattaa suosiotaan. ....
Lue lisää...
29.03.19 Lainan takaisinmaksukyky kuvattuna laskelmilla

Lainan Takaisinmaksukykyyn Vaikuttavia Asioita

Lainan takaisinmaksukyky voi vaihdella elämäntilanteestasi riippuen. Yksi mikä ei kuitenkaan vaihdu tai muutu mihinkään, on velvollisuus maksaa ....
Lue lisää...
22.02.19 Kalenteri ja tietokone, joiden avulla lainan lyhentäminen onnistuu

Lainan lyhentäminen – lyhyt oppitunti

Lainan lyhennys tapahtuu aina sopimuksen mukaisesti. Erilaiset lyhennystavat ovat tasaerä, kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen. Mitä ....
Lue lisää...
30.01.19 Iloinen nainen, joka on kokeillut, miten pienlainojen yhdistäminen onnistuu

Pienlainojen yhdistäminen

Oletko ajautunut tilanteeseen, jossa sinulle on kertynyt useampia pieniä lainoja sieltä täältä? Et ehkä enää itsekään pysy täysin kartalla ....
Lue lisää...
13.04.22 Lainojen kilpailuttajat

Parhaat Lainan Kilpailuttajat Suomessa

Lainan kilpailuttajat ovat nykyisin todella suosittuja yhtiöitä myös meillä Suomessa. Tätä ei tarvitse ihmetellä – toimivathan ne ....
Lue lisää...
07.02.19 Tytöt miettivät, mitä tilimuotoinen kulutusluotto voisi heille tuoda

Tililuottomuotoinen kulutusluotto

Tilimuotoinen kulutusluotto tarkoittaa käytännössä jatkuvaa luottoa. Siinä sinulle on myönnetty luottotili, josta voit nostaa haluamasi mukaisesti ....
Lue lisää...
30.01.19 Lainan korko kuvattuna nuolella

Miten lainan korko määräytyy?

Lainaan liittyy aivan olennaisena osana korko. Korkoon taas liittyy useita erilaisia termejä, jotka on hyvä olla hallussa. Termejä ovat esimerkiksi ....
Lue lisää...