Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille innovaatioille, mille on myös haettavissa tukea valtiolta eri väylien kautta. Tässä postauksessa käsittelemme yrittäjien saamia tukia, lainojen hakemista sekä erilaisia kokemuksia kentältä. Näemme siis koronaviruksen vaikutuksia yrittäjille.
Avustusten byrokratia
Koronakriisin aputoimia on ehditty kritisoida jo useampaan otteeseen. Business Finlandin jakamat tukirahat ovat saaneet aikaiseksi jopa ennenäkemättömiä reaktoita kansalaisissa. Osaltaan tuohtumus on toki perusteltua, mutta harmillisen harva ottaa selvää hakuperusteista, ja tuomitsee tässä kohtaa tukia hakeneet yrittäjät ehkä turhankin helposti.
Toisaalta kritiikki on ollut monenkin yrityksen kohdalla varmasti enemmän kuin perusteltua. Elämme monin tavoin hankalia aikoja, ja näiden Business Finlandinkin jakamien avustusten oikeellisuus selvinnee vasta myöhemmin.
Monet yrittäjät ovat kokeneet, että korona-avustusten byrokratia ja siihen sotkeutuvat välikädet eivät ole auttaneet yrityksiä eteenpäin. Esimerkiksi Kauppalehden Debatti-palstalla julkaistiin 23. huhtikuuta 2020 lukijan kirjoitus, jossa valtionhallinnon toimia kritisoitiin tiukasti.
Kirjoituksen takana oli Rakennusliiike M. Kurtti Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kurtti, joka ilmaisia huolensa byroktatian lisäämisestä. Hänen mukaansa koronatilanne on aiheuttanut sen, että erilaiset konsultit hoitavat provisiopalkalla hakemusten tekoa, ja näin vain hidastavat prosessia. Parempi keino olisi hänen mukaansa esimerkiksi verohelpotukset.
Verohelpotukset parasta mahdollista yritystukea
Kurtti ei suinkaan ole ajatustensa kanssa yksin. Perjantaina 24.4.2020 Kauppalehdessa julokaistiin Arno Ahosniemen kolumni. Siinä Ahosniemi peräänkuuluttaa myös muita täsmätoimia: hänen mukaansa pelkät Business Finlandin jakamat yritystuet eivät ole riittäviä.
Täsmätukia tulisi Ahosniemen mukaan yrityksille, joiden liiketoiminta on jouduttu keskeyttämään hallituksen määräysten johdosta. Tällaisia yrityksiä löytyy esimerkiksi ravintola- ja matkailualalta, sekä useiden muiden toimialojen pieniä työnantajayrityksiä.
Suomen Yrittäjien omassa Yrittäjät-lehdessä (2/2020) haastateltiin useita eri alojen yrittäjiä. Juttuun oli liitetty viimeisintä dataa yritysten maksuvaikeuksista. Tämän hetken tietojen mukaan jopa 39 – 50 prosenttia juuri matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä voi joutua maksuvaikeuksiin jo kuukaudessa, mikäli ne eivät saa ulkopuolista tukea.
Yrittäjien kokemuksia koronatilanteesta
Oma toimituksemme tuntee jo useampiakin yrittäjiä, jotka ovat joutuneet laittamaan lapun luukulle. Koronan vuoksi esimerkiksi monet hierojat ja fysioterapeutit ovat menettäneet käytännössä kaikki asiakkaansa, ja kassavirta on tyrehtynyt. Kaikeksi onneksi kuntien kautta on mahdollista saada 2 000 euron suuruisia kerta-avustuksia, ja esimerkiksi Kouvolassa avustuksen haku on koettu helpoksi ja nopeaksi prosessiksi.
”Hain yksinyrittäjien tukea kertakorvauksena 22.4.2020. Yllätyin hakuprosessin helppoudesta: toimitettavia lappulippusia ei ollut montaa, ja niiden lähettäminen sujui ongelmitta. Lisäselvityksiä ei pyydetty, ja puoli vuorokautta myöhemmin kertakorvaus oli jo yrityksen tilillä. Ei tuo 2 000 euroa pitkälle tilannetta paikkaa, mutta saan maksettua sillä jo ennen koronaa tekemäni tilaukset muille alueen yrittäjille ja näin vahingot eivät kertaannu. Hain myös yrittäjän työttömyysturvaa heti, kun se tuli mahdolliseksi.”
Yksinyrittäjä Kouvolasta
Yrittäjä-lehdessä (2/2020) haastateltiin mm. rakennusalan ja kampaamoalan yrittäjiä. Kokemukset ovat alasta riippumatta melko samanlaisia: rahalliset menetykset ovat olleet suuria jo tässä vaiheessa. Myös yrittäjän ikä voi johtaa odottamattomaan tilanteeseen: jutussa haastateltu 71-vuotias kenkäkauppias Helsingistä on itse eristyksissä. Liiketoiminta on toisin sanoen täysin pysähdyksissä.
Tukien julkisen kritiikin ongelmallisuus
Tällä hetkellä monestakin eri lähteestä kuuluu tietoja varsin hämmentävästä, mutta silti mediassa koetun perusteella ymmärrettävästä ilmiöstä. Koska useat tukia jo saaneet yritykset ovat joutuneet kovan kritiikin kohteeksi, eivät monet asiansa hyvin hoitaneet yritykset uskalla tällä hetkellä hakea tukia. Ahosniemi toteaa Kauppalehden kolumnissaan, että tällä hetkellä hyvin asiansa hoitaneiden yritysten suurena pelkona ovat esimerkiksi maineeseen kohdistuvat haitat ja jopa uhkaukset.
Televisiosta tuttu huutokauppayrittäjä Aki Palsamäki on uhkauksista hyvä, mutta surullinen esimerkki: lopulta yrittäjä kieltäytyi ottamasta jo yritykselle myönnettyä tukea vastaan ja palautti koko tuen.
Sekä Kurtti että Ahosniemi kirjoittavat Kauppalehdessä siitä, miten tasapuolinen tukien jakaminen hoidettaisiin parhaalla tavalla verohelpotuksilla sekä helpotuksilla työnantajamaksuihin.
Molemmat kirjoittavat siitä, miten verottajalla on jo kaikki tarvittavat tiedot maksetuista veroista, ja samoin käytössä on kanavat maksujen palautukselle. Koronaviruksen vaikutuksia yrittäjille voitaisiin siis käytännössä helpottaa jo olemassa olevia väyliä hyödyntämällä.
Innovaatiot ja uudet tuotteet
Toisaalta koronaviruksen vaikutuksia yrittäjille ei voida tarkastella pelkästään negatiivisessa valossa. Yrittäjä-lehdessä esiteltiin myös sellainen yrittäjä, joka löysi tilanteessa nopeasti koko yhteiskuntaa hyödyttävän markkinaraon: normaalioloissa luotiliivejä valmistava yritys valmistaa nyt suojavisiirejä.
Iltalehdessä julkaistiin jo 3.4.2020 juttu Kyrö Distilleryn vastaavanlaisesta ratkaisusta: yt-toimet olivat jo käynnistämässä, kun yhtiö keksi aloittaa käsidesituotannon. Päivittäinen käsidesin tuotanto takaa sen, ettei osa-aikaisia lomautuksia tarvittukaan. Kyrö Distilleryn toimitusjohtajan, Miika Lipiäisen mukaan käsidesin tuotanto jatkuu myös kriisin jälkeen osana tuotevalikoimaa!
Yrityslaina apuun
Useat eri rahoitusyhtiöt ovat jatkaneet yrityslainojen myöntämistä. Mikäli yrityksesi tarvitsee lainaa esimerkiksi juoksevia kuluja kattaakseen, kannattaa sinun arvioida tuleva takaisinmaksukykysi nyt. Voit hakea yrityslainaa ilman vakuuksia eri yhtiöiltä jopa yli 100 000 euroon saakka. Jokainen lainantarjoaja tekee yrityksellesi kartoitukset, joiden perusteella se myöntää lainaa.
Lue myös: lainaa yritystoiminnan käynnistämiseen
Lähteet:
Iltalehti. 3.4.2020. Salminen. S. Kyrön koronaihme: Palkittu ginitehdas peruutti lomautukset, käsidesi myy kuin häkä – ”On melkein syyllinen olo”. Viitattu 28.4.2020. Saatavilla: https://www.iltalehti.fi/talous/a/00ceb2f0-a5a5-4e2a-9ddd-358d29389302.
Kauppalehti. 23.4.2020. Debatti. Kurtti. M. Korona-avustusten byrokratia ja välikädet eivät auta yrityksiä eteenpäin. s.12 B.
Kauppalehti. 24.4.2020. Ahosniemi. A. Verohelpotukset ovat osuvinta yritystukea. s.3 A.
Yrittäjä. 2/2020. Yrittäjät kertovat: näin korona tuli elämäämme. s. 12 – 15.