Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Koronavirus on tällä hetkellä kaikkien mielessä, eikä ihme. Sen vaikutukset ovat jo nyt poikkeuksellisen ankaria niin yksittäisen ihmisen kuin lähes jokaisen yrityksen kohdalla, niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Tiimissämme koronan vaikutukset lainan saamiseen ulottuvat myös asunnon ostamisen ajoittamiseen: yksi meistä oli juuri tässä keväällä 2020 ottamassa itselleen elämänsä ensimmäisen asuntolainan. Nyt tilanne on hieman muuttunut. Vai onko?

Uskaltaako asuntolainaa ottaa, kun korona jyllää ja aiheuttaa suuria tuhoja taloudelle? Myöntävätkö pankit lainoja asuntoa, tai vaikkapa yritystä varten? Saako lainaa edes samalla tavalla kuin vielä hetki sitten? Millaisia vaikutuksia koronasta on lyhyellä, ja pitkällä aikavälillä lainanhakijalle, pankille tai rahoitusalalla ylipäätään?

Tässä artikkelissa tarkastelemmekin koronan vaikutuksia aivan tavallisen kuluttajan, ja tässä tapauksessa tiimimme jäsenen näkökulmasta.

Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Vaikuttaako koronavirus asuntolainan myöntämiseen?

Kukapa olisi vielä vuoden 2020 ja uuden vuosikymmenen alkaessa kuvitellut, että vain muutamaa kuukautta myöhemmin Eurooppa olisi rauhanaikansa suurimman katastrofin partaalla? Koronavirus on aiheuttanut maailmalla ennennäkemätöntä epävarmuutta ja paniikkia, eikä sen vaikutuksia osaa täysin vielä kukaan ennustaa.

Monet uskovat, että maailma ei tämän jälkeen palaa enää koskaan ennalleen. Se voi olla monessa suhteessa totta, mutta ei silti kannata heittää kirvestä kaivoon. Tukitoimia on jo tehty, ja maailma kyllä tästäkin koettelemuksesta selviää, ennemmin tai myöhemmin.

“Asuntolainan hakijaa ei tämä maaliskuinen tilanne innosta pienimmissäkään määrin. Olen säästänyt ASP-tilille rahaa jo parin vuoden ajan, ja nyt minulla on kasassa sen verran, että olen ajatellut lähteä kilpailuttamaan asuntolainoja, ja hakemaan lainalupauksia. Omaan työhöni ja yritykseeni koronavirus ei ole vielä aiheuttanut muutoksia, sillä kaikki liiketoimintani pyörii täysin digitaalisesti. Tulojen en siis oleta tippuvan ihan heti, eikä koronasta välttämättä ole bisnekseeni mitään vaikutusta. Silti en osaa oikein sanoa, onko nyt hyvä aika ottaa lainaa.”

Niin, vaikka tulot eivät tästä tilanteesta johtuen merkittävästi muuttuisikaan, on yleinen tilanne talouden kannalta hirvittävän epävarma. Mutta miten pankit ja rahoituslaitokset suhtautuvat lainanhakijan tässä tilanteessa?

Luottopäätökseen vaikuttavat tekijät nyt ja tulevaisuudessa

Rahoituslaitokset ja lainoja myöntävät pankit tarkastelevat luottopäätöksiä tehdessään takaisinmaksukykyäsi. Tällä hetkellä kaikki rahoituslaitokset ovat nekin uuden edessä: nyt luotonhakijan työnantajan tai yrityksen toimialan riskejä arvioidaan varmasti vielä aikaisempaa tarkemmin.

Esimerkiksi täysin digitaalisesti tapahtuva liiketoiminta on mitä suurimmalla todennäköisyydellä riskiarvioinneissa hyvissä asemissa. Näin voisi ainakin olettaa, ettei lainan saamiselle ole koronankaan jyllätessä esteitä.

Mitä riskialttiimmaksi pankit ja rahoitusyhtiöt katsovat lainanhakijan hänen toimialastaan riippuen, sitä pienempi todennäköisyys asuntolainan saamiselle juuri tässä tilanteessa on. Esimerkiksi ravintola-alan työntekijän, tai vaikkapa hotellin työntekijän, lainan saanti voi kohdata haasteita nyt ja lähitulevaisuudessa. Jos taas olet eläkeläinen, tai työskentelet vaikkapa kunnalle tai valtiolle, ei esteitä lainan myöntämiselle todennäköisesti nyt ole.

Korkotaso ja hinnoittelu koronaviruksen aikana ja sen jälkeen

Muuttunut maailmantilanne on poikkeuksellinen, ja elämme todella erikoisia aikoja. Tämä tulee näkymään nopeasti myös pankkien ja rahoituslaitosten kohdalla. Ensimmäisiä merkkejä muutoksista ovat esimerkiksi lainaehdot, jotka voivat vaihdella pian hyvinkin voimakkaasti riippuen lainaa hakevasta henkilöstä.

Mikäli sinulla on hyvä maksukyky myös nyt ja jatkossa, saatat saada todella edullista lainaa helposti. Vaihtoehtoja voi silti olla tarjolla aikaisempaa vähemmän. Voit myös omasta hyvästä tilanteestasi huolimatta saada herkemmin hylkäävän lainapäätöksen, sillä rahoituslaitosten omat tilanteet voivat nekin olla nyt vaihtelevia.

Asunnon myyjän tilanne

Asunnon myyjillä on heilläkin melkoiset pohdinnat käynnissä tällä hetkellä. Pienemmillä paikkakunnilla asuntojen hinnat ovat olleet laskussa jo useamman vuoden ajan, ja koronavirus ei tilannetta ainakaan tässä kriittisessä vaiheessa helpota. Päin vastoin, nyt monet asunnon ostajat voivat tarjota aikaisempaa alhaisempia hintoja – nykyiseen tilanteeseen vedoten. Toisaalta myös näyttöjen pitäminen ja niissä kävijät vähenevät, kun muutenkin tulisi vältellä turhaa liikkumista.

Tällä hetkellä asunnon ostajia on aktiivisena vain neljäsosa normaalitilanteesta. Toisaalta tällaiset ostajat ovat juuri niitä, joiden on periaatteessa pakko ostaa asunto: syyt tälle voivat olla suuret elämänmuutokset, kuten avioero. (Iltalehti 2020)

Miten asuntojen hintojen sitten mahtaa käydä? Kun pandemia helpottaa, myös kaupankäynnin uskotaan vilkastuvan pikaisella vauhdilla. Taloustietäjien mielestä seurauksena koronakriisille on ainakin jonkinasteinen talouskriisi, myös lamasta on väläytelty. Tällainen saattaa olla tekijä, joka laukaisee asuntojen hintojen laskun. Toisaalta asuntojen hintoihin vaikuttaa myös monia muita tekijöitä. (Iltalehti 2020)

Esimerkiksi finanssikriisin 2008 -2009 aikana asuntojen hinnoissa ei nähty juurikaan muutoksia. Samalla on silti täysin mahdollista, että nyt asuntojen hinnoissa nähdään rajujakin laskuja. Tämä taas voi johtua siitä, että asunnonomistajat haluavat eroon omistuksistaan, sillä eivät muutoin selviäisi lainan hoidosta. (Iltalehti 2020)

Koronan vaikutus lainan määrään

Uusi korkoja koskeva lakimuutos, joka tuli voimaan vuonna 2019, muutti rahoitusmarkkinoita maltillisempaan suuntaan. Lainantarjoajista osa on poistunut kokonaan markkinoilta, ja toisaalta jäljelle jääneet ovat monet muuttaneet myöntämiään lainasummia aikaisempaa pienemmiksi. Tälle kehitykselle koronavirus tuo mitä suurimmalla todennäköisyydellä myös jatkoa.

Kun sinulle myönnetään lainaa, laskevat pankit ja rahoituslaitokset maksuvarasi. Maksuvara kertoo sen, miten suuren lainalyhennyksen voit hoitaa ilman ongelmia. Nykyisessä tilanteessa on melko todennäköistä, että rahoitusyhtiöt kasvattavat maksuvaran määrää. Se taas voi johtaa tilanteeseen, jossa myönnettävän lainan määrä laskee – ainakin hetkeksi. Toimimalla näin rahoitusyhtiöt pyrkivät turvaamaan lainan takaisinmaksun. Samalla myös luottoriskit pienenevät.

Mitä nyt tapahtuu?

Lainojen kilpailutus on tässä tilanteessa entistäkin tärkeämpää. Hintaerot eri rahoituslaitosten myöntämien lainojen kohdalla kasvavat, ja siksi on tärkeää tehdä kilpailutuksia aktiivisesti. Koronan vaikutukset lainan saamiseen ovat vielä osittain epäselviä, mutta toisaalta mahdotonta asuntolainan saaminen ei tässäkään tilanteessa ole. On myös hyvä muistaa, että mitä aikaisemin säästäminen asuntoon on aloitettu, sitä parempi tilanne on.

Entä tiimimme jäsen, aikooko hän jatkaa asuntojen katselua, ja kilpailuttaako hän lainat?

“Olen sopinut muutaman pankin kanssa asuntolainaan liittyvästä tapaamisesta. Katselen asuntoja jatkuvasti, ja mietin tällä hetkellä tarjouksia eri näkövinkkelistä. Aion tarjota huomattavasti alhaisempaa hintaa kyttäämistäni kohteista, kuin mitä olisin tehnyt vielä joitakin kuukausia sitten. Omassa pankissani ei ainakaan etukäteen puhelimessa keskustellessani käynyt ilmi asioita, joiden vuoksi en voisi asuntolainaa myös tässä tilanteessa saada.”

Lähteet:

Iltalehti. 25.3.2020. Mähkä. M. Hyviä uutisia kodinomistajille! Asuntomarkkina voi selvitä koronasta säikähdyksellä. Viitattu 24.3.2020. Saatavilla: https://www.iltalehti.fi/raha-nyt/a/d4a1f74a-5a8c-4497-94ea-58fa2b34f6a4.

Ajankohtaista

31.03.22 Lainan kilpailuttaminen kokemuksia

Kokemuksia Lainan Kilpailutuksesta

Lainojen kilpailuttaminen voi tuntua uuvuttavalta, sillä pankkeja ja rahoituslaitoksia on tänä päivänä markkinoilla hirmuinen määrä. Onneksi ....
Lue lisää...
14.12.21 Lainan koron tarkistaminen

Tarkista Lainojesi Korot

Jos olet ottanut kulutusluottoa viimeisen vuoden tai puolentoista vuoden aikana, on nyt hyvä hetki tehdä tilannekatsaus. Ovatko lainojesi korot pysynyt ....
Lue lisää...
08.04.21 Kotimaan Energia sähkösopimus

Kotimaan Energialta 50 € etu Giganttiin

Nyt jos koskaan on fiksua vaihtaa sähkösopimusta! Kun valintasi on Kotimaan Energia sähkösopimus, ja tilaat Netto Diilin, saat käyttöösi erityisen ....
Lue lisää...
28.10.20 Lapselle sijoittaminen kuvattu lapsella, joka katsoo kaukoputkella kauas

Lapselle sijoittaminen

Lapselle säästäminen on jo monelle täysin itsestään selvä asia. Rahaa laitetaan pääasiassa pankkien säästötileille. Tänä päivänä, kun ....
Lue lisää...
02.05.20 Remontti koronassa

Nyt on enemmän aikaa remontille

Korona on ollut sivustollammekin käsitellyssä jo useampaan otteeseen. Pandemian vaikutukset ulottuvat käytännössä kaikkiin elämämme ....
Lue lisää...
29.04.20 Korkokaton muutos kuvattu prosenteilla

Korkokaton muutos astuu voimaan

Hallitus on esittänyt eduskunnalle kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaista muuttamista. Esityksen pääasiallinen sisältö koskee kulutusluottoja ja ....
Lue lisää...
28.04.20 Koronan vaikutus yrittäjälle

Korona yrittäjien näkökulmasta

Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille ....
Lue lisää...
10.04.20 Euribor koron nousu kuvattuna nuolillla

Euriborit rajussa nousussa

Onko sinulla asuntolainaa? Huolettaako nykyinen maailmantilanne ja jäljellä oleva velka asunnosta? Tilanne on monin tavoin epävarma sekä asunnon ....
Lue lisää...
09.04.20 Helpot säästövinkit

Säästövinkkejä kevääseen

Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut myös meidän suomalaisten arkeen merkittävällä tavalla. Monen kohdalla taloushuolet ovat ....
Lue lisää...
07.04.20 Kymmenen prosenttia kuvaamassa kymmenen prosentin korkokatto muutosta

Kymmenen prosentin korkokatto

Viime viikolla kuului hallituksen tasolta suoraan sanottuna kummia. Se esitti, että koronaepidemian ajaksi kulutusluotoille tulee asettaa kymmenen ....
Lue lisää...
30.03.20 Puskurirahasto laskettavana

Puskurirahasto

Olet varmasti kuullut termin puskurirahasto. Siitä tuntuvat puhuvan kaikki: lehdet, sijoittajat, erilaiset rahoitukseen liittyvät blogit ja sivustot ....
Lue lisää...
23.03.20 Koronan vaikutukset lainaan

Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Koronavirus on tällä hetkellä kaikkien mielessä, eikä ihme. Sen vaikutukset ovat jo nyt poikkeuksellisen ankaria niin yksittäisen ihmisen kuin ....
Lue lisää...
02.03.20 Säästäminen lapselle

Rahan säästäminen lapselle

Tässä artikkelissa tarkastellaan pesämunan kokoamista lapsen tulevaisuuden varalla. Perinteisen pankkitilille säästämisen lisäksi moni sijoittaa ....
Lue lisää...
28.02.20 Osakesäästötili kuvattuna nuolella

Uusi osakesäästötili

13.3.2019 tehdyllä eduskunnan päätöksellä uudet osakesäästötilit tulevat kuluttajien saataville (Pörssisäätiö 2019) 1.1.2020 lähtien, ....
Lue lisää...
11.10.19 Veronpalautusten maksu kuvattuna tietokoneella ja miehellä

Veronpalautusten maksu

Eikö Verohallinto muistanut sinua elo-syyskuussa? Ei ihme, sillä veronpalautusten maksu on muuttunut melkoisesti. Veronpalautusten maksatuksen ....
Lue lisää...
05.07.19 Velkaantuminen nousussa, pariskunta huolissaan

Suomalaisten velkaantuminen

Suomalaisten velat liikkuvat nykyään jo aivan uudenlaisissa ennätyksissä. Kuluttajien velkaantuneisuusaste on ollut suhteellisen tasaisessa nousussa ....
Lue lisää...
24.05.19 Korkokatto kuvattu kolikkopinolla

Korkokatto 2019

Oikeusministeriö tiedotti 9.4.2018, että hallitus tulee esittämään pikavippien korkoihin rajuja tiukennuksia. Tämä tieto otettiin ....
Lue lisää...
10.05.19 Lumipallo kuvastamassa lumipallotekniikka lyhennystapaa

Lumipallotekniikka

Viime aikoina mediassa on ollut toistuvasti pinnalla termi velkalumipallotekniikka. Se on yksi velan lyhennyksen tekniikoista, joka kasvattaa suosiotaan. ....
Lue lisää...
29.03.19 Lainan takaisinmaksukyky kuvattuna laskelmilla

Lainan Takaisinmaksukykyyn Vaikuttavia Asioita

Lainan takaisinmaksukyky voi vaihdella elämäntilanteestasi riippuen. Yksi mikä ei kuitenkaan vaihdu tai muutu mihinkään, on velvollisuus maksaa ....
Lue lisää...
22.02.19 Kalenteri ja tietokone, joiden avulla lainan lyhentäminen onnistuu

Lainan lyhentäminen – lyhyt oppitunti

Lainan lyhennys tapahtuu aina sopimuksen mukaisesti. Erilaiset lyhennystavat ovat tasaerä, kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen. Mitä ....
Lue lisää...
30.01.19 Iloinen nainen, joka on kokeillut, miten pienlainojen yhdistäminen onnistuu

Pienlainojen yhdistäminen

Oletko ajautunut tilanteeseen, jossa sinulle on kertynyt useampia pieniä lainoja sieltä täältä? Et ehkä enää itsekään pysy täysin kartalla ....
Lue lisää...
13.04.22 Lainojen kilpailuttajat

Parhaat Lainan Kilpailuttajat Suomessa

Lainan kilpailuttajat ovat nykyisin todella suosittuja yhtiöitä myös meillä Suomessa. Tätä ei tarvitse ihmetellä – toimivathan ne ....
Lue lisää...
07.02.19 Tytöt miettivät, mitä tilimuotoinen kulutusluotto voisi heille tuoda

Tililuottomuotoinen kulutusluotto

Tilimuotoinen kulutusluotto tarkoittaa käytännössä jatkuvaa luottoa. Siinä sinulle on myönnetty luottotili, josta voit nostaa haluamasi mukaisesti ....
Lue lisää...
30.01.19 Lainan korko kuvattuna nuolella

Miten lainan korko määräytyy?

Lainaan liittyy aivan olennaisena osana korko. Korkoon taas liittyy useita erilaisia termejä, jotka on hyvä olla hallussa. Termejä ovat esimerkiksi ....
Lue lisää...