Korkokatto 2019

Oikeusministeriö tiedotti 9.4.2018, että hallitus tulee esittämään pikavippien korkoihin rajuja tiukennuksia. Tämä tieto otettiin rahoitusmarkkinoilla vastaan ristiriitaisin tuntein. Lakimuutosten myötä rahoitusyhtiöiden toiminta hankaloituu, mutta samalla kuluttajansuoja paranee ja lainaehtoihin saadaan lisää läpinäkyvyyttä. Rehellisyyden nimissä, touhuun saadaan myös enemmän järkeä. Korkokatto 2019 on ollut tapetilla tämän jälkeen mediassa jatkuvasti, ja hyvä niin.

Korkokatto 2019

Lakimuutoksen myötä kaikkiin kulutusluottoihin oletettiin alunperin tulevan 50 prosentin korkokatto. Korkokaton oletettiin ulottuvan koskemaan myös hyödykesidonnaisia luottoja. Tällaisia ovat esimerkiksi kodinkone- ja autokauppojen tarjoamat lainat (Parviala 2018). Mutta kuinkas sitten kävikään?

Eduskunnan työvaliokunta päätti iskeä vielä tässä kevään korvilla kovat pöytään: kulutusluotoille halutaankin 20 prosentin korkokatto.

Korkokatto 2019 koskee myös yli 2000 euron kulutusluottoja

Pikaluottojen aiheuttamiin ongelmiin on pyritty puuttumaan jo monta kertaa erilaisilla lakimuutoksilla. Tilanne on mennyt jatkuvasti parempaan suuntaan, mutta parannettavaa on vieläkin. Valitettava totuus on, että nimenomaan vakuudettomien kulutusluottojen vuoksi ihmiset joutuvat helposti kohtuuttomiin tilanteisiin. Tämä johtuu pääasiassa suurista koroista.

Vuonna 2013 asetettiin laki, jonka ansiosta kaikkiin alle 2 000 euron lainoihin säädettiin uusi korkokatto. Sen mukaan korko sai olla enää 50 prosenttia. (Oikeusministeriö 2018)

Kun lakimuutos tuli voimaan, eri rahoitusyhtiöt alkoivat muuttaa luottotarjontaansa. Monet niistä ryhtyivät tarjoamaan sellaisia lainoja, jotka jäivät korkokaton ulkopuolelle. Nämä lainat olivat ja ovat yhä suurudeltaan suuria, ja niissä lainan todellinen vuosikorko on usein huomattavan korkea. Uuden lakimuutoksen myötä myös yli 2 000 euron suuruiset kulutusluotot saavat korkokaton. (Oikeusministeriö 2018)

Korko ei suinkaan ole ainoa asia, jota laissa nyt säädetään. Lisäksi kulutusluottoihin asetetaan niiden ottamiseen ja takaisinmaksuun liittyvien kulujen yläraja. Se tulee olemaan 150 euroa vuodessa. Tällä pyritään estämään korkokaton kiertäminen massiivisilla kuluilla. (Lassila 2019)

Kulutusluoton korkokaton lakiluonnos sai kymmeniä lausuntoja

Kun tieto kulutusluottoihin tulevista tiukennuksista levisi mediassa, alkoi pikavippi- ja perintäyhtiöiltä sinkoilla vastalauseita. Lakiluonnokseen tulleista kymmenistä lausunnoista noin puolet olivat sitä vastustavia. Lakimuutosta arvostelevien tahojen mukaan uusi korkokatto vaikuttaisi aivan päinvastoin, kuin mitä nyt oletetaan. (Parviala 2018)

Edellinen, vuonna 2013 voimaan astunut tiukennus ei sekään nimittäin toiminut kaikilta osin toivotulla tavalla. Pienlainojen määrän myöntäminen väheni sen myötä, mutta toisaalta yli 2 000 euron suuruisten lainojen otto vilkastui. (Parviala 2018)

Vastalauseissa todettiin mm. se, että korkokatto ei tule helpottamaan kuluttajan asemaa, vaan se suorastaan pahentaa sitä. Rahoitusyhtiö 4financen mukaan lainsäädäntö tulisi kannustamaan firmoja tarjoamaan suuria luottoja pidemmillä takaisinmaksuajoilla (Parviala 2018) . Tällaisessa tilanteessa olisi melko varmaa, että velkaantuminen vain kasvaisi maassamme.

Toinen vastustaja, OK Perintä sen sijaan otti huomioon lausunnossaan myös heikoimmat kuluttajat. Sen mukaan kuluttajat tulevat kärsimään uudesta korkokatosta, joka koskee myös auto- ja kodinkoneliikkeiden myöntämiä luottoja. Koska luotonantaja ei saa luotottamisesta tarpeeksi kannattavaa, ei se välttämättä enää tarjoa lainaa kaikista pienituloisimmille kuluttajille. Tällaisessa tilanteessa kuluttaja ei siis välttämättä saakaan ostettua itselleen kodinkonetta. (Parviala 2018)

Korkokatto sai heti myös laajaa kannatusta

Korkokatto 2019 on nähty vastustuksesta huolimatta pääasiassa myönteisenä asiana nimenomaan kuluttajan kannalta. Sitä on ollut puoltamassa mm. Kuluttajaliitto, Velkaneuvonta ry sekä Kilpailu- ja Kuluttajasuojavirasto. (Parviala 2018)

Kuluttajaliitto on toivonut jo pitkään sitä, että korkokatto laajennetaan koskemaan aivan kaikkia kulutusluottoja. Myös Kilpailu- ja Kuluttajavirasto on toivonut, että sääntöuudistuksia kiirehdittäisiin. Se on myös esittänyt, että uudet säännöt tulisivat koskemaan myös niitä lainoja, jotka on jo myönnetty. (Parviala 2018)

Mitä kulutusluotoille tulee tapahtumaan korkokaton myötä?

Kauppalehden 15.3.2019 julkaisemassa jutussa kerrotaan, että syyskuussa voimaan astuva korkokatto on yksi Euroopan tiukimmista. Se antaa selkeän merkin kaikille alalla toimijoille: kansalaisten ylivelkaantuminen on ongelma, johon meillä halutaan puuttua. (Eskola 2019)

Lakimuutos ei koske ainoastaan korkoja ja kulutusluottojen hintoja. Lakiin on nimittäin kirjattu myös sanktio. Sen mukaan yhtiöt, jotka rikkovat korko- tai luottokustannuksia eivät saa periä korkoa tai muita kustannuksia ollenkaan. (Eskola 2019)

Parasta kuluttajan kannalta tässä lakimuutoksessa on se, että luottosopimuksista saadaan jatkossa nykyistä kohtuullisempia. Korkokatto 2019 tulee muuttamaan kulutusluottomarkkinoita näkyvästi. Luottoluotto-tiimi arvelee, että monta yhtiötä lopettaa toimintansa kokonaan, ja toisaalta taas uusia, entistä enemmän laatuun panostavia toimijoita tulee alalle.

Lainan tarjoaminen ja velan ottaminen jatkuvat varmasti, mutta nyt pelisäännöt ovat entistä selkeämmät ja turvaavat paremmin meitä kuluttajia. Se on loppupeleissä myös rahoitusyhtiöiden etu, sillä uudet pelisäännöt puhdistavat kenttää ja koko alan mainetta. Jäämmekin suurella mielenkiinnolla seuraamaan, miten kenttä muuttuu. Pidämme sinut ajan tasalla!

Lähteet:

Eskola. H. 15.3.2019. Kauppalehti. Siirtyvätkö pikavipit historiaan, kun tiukka korkokatto tulee voimaan? – ”Nyt halutaan oikeasti poistaa pikavipit Suomesta”. Viitattu 24.5.2019.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/siirtyvatko-pikavipit-historiaan-kun-tiukka-korkokatto-tulee-voimaan-nyt-halutaan-oikeasti-poistaa-pikavipit-suomesta/fc800d8c-429a-4d4a-a350-0b39ea23b363.

Lassila. A. 27.2.2019. Helsingin Sanomat. Pikavipeille tulossa 20 prosentin korkokatto – Tällä hetkellä korot voivat olla satoja prosentteja. Viitattu 24.5.2019. https://www.hs.fi/talous/art-2000006016542.html.

Oikeusministeriö. 9.4.2018. Ministeri Häkkänen: Pikavippien säätelyyn tulee kiristyksiä – Korkokatto myös yli 2 000 euron luottoihin. Viitattu 24.5.2019. https://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ministeri-hakkanen-pikavippien-saantelyyn-tulee-kiristyksia-korkokatto-myos-yli-2000-euron-luottoihin.

Parviala. A. 18.8.2018. Pikavippiyhtiöt hermoistuivat suunnitelmista rajoittaa lainojen korkoja: ”Päinvastoin nostaisi korkoja, paisuttaisi luottoja, syrjisi heikoimpia…” Yle. Viitattu 24.5.2019. https://yle.fi/uutiset/3-10357494.

Talouselämä. 1.3.2019. Pikavippejä piti rajoittaa, mutta seuraus voikin yllättää – Oletettavaa on, että lainasummat tulevat kasvamaan ja laina-ajat pitenemään”. Viitattu 24.5.2019.
https://www.talouselama.fi/uutiset/pikavippeja-piti-rajoittaa-mutta-seuraus-voikin-yllattaa-oletettavaa-on-etta-lainasummat-tulevat-kasvamaan-ja-laina-ajat-pitenemaan/0fbeb06a-4af5-31fd-903a-8741a8629f7b.


Ajankohtaista

31.03.22 Lainan kilpailuttaminen kokemuksia

Kokemuksia Lainan Kilpailutuksesta

Lainojen kilpailuttaminen voi tuntua uuvuttavalta, sillä pankkeja ja rahoituslaitoksia on tänä päivänä markkinoilla hirmuinen määrä. Onneksi ....
Lue lisää...
14.12.21 Lainan koron tarkistaminen

Tarkista Lainojesi Korot

Jos olet ottanut kulutusluottoa viimeisen vuoden tai puolentoista vuoden aikana, on nyt hyvä hetki tehdä tilannekatsaus. Ovatko lainojesi korot pysynyt ....
Lue lisää...
08.04.21 Kotimaan Energia sähkösopimus

Kotimaan Energialta 50 € etu Giganttiin

Nyt jos koskaan on fiksua vaihtaa sähkösopimusta! Kun valintasi on Kotimaan Energia sähkösopimus, ja tilaat Netto Diilin, saat käyttöösi erityisen ....
Lue lisää...
28.10.20 Lapselle sijoittaminen kuvattu lapsella, joka katsoo kaukoputkella kauas

Lapselle sijoittaminen

Lapselle säästäminen on jo monelle täysin itsestään selvä asia. Rahaa laitetaan pääasiassa pankkien säästötileille. Tänä päivänä, kun ....
Lue lisää...
02.05.20 Remontti koronassa

Nyt on enemmän aikaa remontille

Korona on ollut sivustollammekin käsitellyssä jo useampaan otteeseen. Pandemian vaikutukset ulottuvat käytännössä kaikkiin elämämme ....
Lue lisää...
29.04.20 Korkokaton muutos kuvattu prosenteilla

Korkokaton muutos astuu voimaan

Hallitus on esittänyt eduskunnalle kuluttajansuojalain 7 luvun väliaikaista muuttamista. Esityksen pääasiallinen sisältö koskee kulutusluottoja ja ....
Lue lisää...
28.04.20 Koronan vaikutus yrittäjälle

Korona yrittäjien näkökulmasta

Koronan negatiiviset vaikutukset yrittäjiin Suomessa ovat olleet jo lyhyessä ajassa todella rajuja. Toisaalta juuri nyt on tilaa myös uusille ....
Lue lisää...
10.04.20 Euribor koron nousu kuvattuna nuolillla

Euriborit rajussa nousussa

Onko sinulla asuntolainaa? Huolettaako nykyinen maailmantilanne ja jäljellä oleva velka asunnosta? Tilanne on monin tavoin epävarma sekä asunnon ....
Lue lisää...
09.04.20 Helpot säästövinkit

Säästövinkkejä kevääseen

Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustilanne on vaikuttanut myös meidän suomalaisten arkeen merkittävällä tavalla. Monen kohdalla taloushuolet ovat ....
Lue lisää...
07.04.20 Kymmenen prosenttia kuvaamassa kymmenen prosentin korkokatto muutosta

Kymmenen prosentin korkokatto

Viime viikolla kuului hallituksen tasolta suoraan sanottuna kummia. Se esitti, että koronaepidemian ajaksi kulutusluotoille tulee asettaa kymmenen ....
Lue lisää...
30.03.20 Puskurirahasto laskettavana

Puskurirahasto

Olet varmasti kuullut termin puskurirahasto. Siitä tuntuvat puhuvan kaikki: lehdet, sijoittajat, erilaiset rahoitukseen liittyvät blogit ja sivustot ....
Lue lisää...
23.03.20 Koronan vaikutukset lainaan

Koronan vaikutukset lainan saamiseen

Koronavirus on tällä hetkellä kaikkien mielessä, eikä ihme. Sen vaikutukset ovat jo nyt poikkeuksellisen ankaria niin yksittäisen ihmisen kuin ....
Lue lisää...
02.03.20 Säästäminen lapselle

Rahan säästäminen lapselle

Tässä artikkelissa tarkastellaan pesämunan kokoamista lapsen tulevaisuuden varalla. Perinteisen pankkitilille säästämisen lisäksi moni sijoittaa ....
Lue lisää...
28.02.20 Osakesäästötili kuvattuna nuolella

Uusi osakesäästötili

13.3.2019 tehdyllä eduskunnan päätöksellä uudet osakesäästötilit tulevat kuluttajien saataville (Pörssisäätiö 2019) 1.1.2020 lähtien, ....
Lue lisää...
11.10.19 Veronpalautusten maksu kuvattuna tietokoneella ja miehellä

Veronpalautusten maksu

Eikö Verohallinto muistanut sinua elo-syyskuussa? Ei ihme, sillä veronpalautusten maksu on muuttunut melkoisesti. Veronpalautusten maksatuksen ....
Lue lisää...
05.07.19 Velkaantuminen nousussa, pariskunta huolissaan

Suomalaisten velkaantuminen

Suomalaisten velat liikkuvat nykyään jo aivan uudenlaisissa ennätyksissä. Kuluttajien velkaantuneisuusaste on ollut suhteellisen tasaisessa nousussa ....
Lue lisää...
24.05.19 Korkokatto kuvattu kolikkopinolla

Korkokatto 2019

Oikeusministeriö tiedotti 9.4.2018, että hallitus tulee esittämään pikavippien korkoihin rajuja tiukennuksia. Tämä tieto otettiin ....
Lue lisää...
10.05.19 Lumipallo kuvastamassa lumipallotekniikka lyhennystapaa

Lumipallotekniikka

Viime aikoina mediassa on ollut toistuvasti pinnalla termi velkalumipallotekniikka. Se on yksi velan lyhennyksen tekniikoista, joka kasvattaa suosiotaan. ....
Lue lisää...
29.03.19 Lainan takaisinmaksukyky kuvattuna laskelmilla

Lainan Takaisinmaksukykyyn Vaikuttavia Asioita

Lainan takaisinmaksukyky voi vaihdella elämäntilanteestasi riippuen. Yksi mikä ei kuitenkaan vaihdu tai muutu mihinkään, on velvollisuus maksaa ....
Lue lisää...
22.02.19 Kalenteri ja tietokone, joiden avulla lainan lyhentäminen onnistuu

Lainan lyhentäminen – lyhyt oppitunti

Lainan lyhennys tapahtuu aina sopimuksen mukaisesti. Erilaiset lyhennystavat ovat tasaerä, kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja kertalyhenteinen. Mitä ....
Lue lisää...
30.01.19 Iloinen nainen, joka on kokeillut, miten pienlainojen yhdistäminen onnistuu

Pienlainojen yhdistäminen

Oletko ajautunut tilanteeseen, jossa sinulle on kertynyt useampia pieniä lainoja sieltä täältä? Et ehkä enää itsekään pysy täysin kartalla ....
Lue lisää...
13.04.22 Lainojen kilpailuttajat

Parhaat Lainan Kilpailuttajat Suomessa

Lainan kilpailuttajat ovat nykyisin todella suosittuja yhtiöitä myös meillä Suomessa. Tätä ei tarvitse ihmetellä – toimivathan ne ....
Lue lisää...
07.02.19 Tytöt miettivät, mitä tilimuotoinen kulutusluotto voisi heille tuoda

Tililuottomuotoinen kulutusluotto

Tilimuotoinen kulutusluotto tarkoittaa käytännössä jatkuvaa luottoa. Siinä sinulle on myönnetty luottotili, josta voit nostaa haluamasi mukaisesti ....
Lue lisää...
30.01.19 Lainan korko kuvattuna nuolella

Miten lainan korko määräytyy?

Lainaan liittyy aivan olennaisena osana korko. Korkoon taas liittyy useita erilaisia termejä, jotka on hyvä olla hallussa. Termejä ovat esimerkiksi ....
Lue lisää...