Kassoilla maksaminen muuttuu

Maksujen käsittelyratkaisuja tarjoava Nets ilmoittaa lehdistötiedotteessaan, että lähimaksun käyttöönotto tulee saataville Suomessa vuoden vaihtuessa. Tästä eteenpäin ostoksia voi suorittaa lähimaksulla ilman rajoituksia summan suhteen. 

Suomeen saapuu nimeltään ”single tap” -muutoksena tunnettu korttiuudistus.

Mikä single-tap on?

Single Tap -ominaisuus maksamisessa on uusi tapa käyttää lähimaksuteknologiaa, joka mahdollistaa korttimaksujen suorittamisen ilman, että korttia tarvitsee syöttää maksupäätteeseen. Käyttäjän tarvitsee vain lähentää maksukortti maksupäätteeseen, ja maksu suoritetaan automaattisesti. Yleensä tätä ominaisuutta tuetaan erityisesti pienemmissä ostoksissa, yleensä 50 euron rajaan saakka.

Tämä tekniikka on suunniteltu nopeuttamaan ja yksinkertaistamaan maksutapahtumia, vähentämään ruuhkia kaupoissa ja tehostamaan maksamista julkisissa liikennevälineissä ja muissa vastaavissa paikoissa. Single Tap -ominaisuus vaatii kortin, joka on yhteensopiva tällaisen tekniikan kanssa, sekä maksupäätteen, joka tukee tätä toiminnallisuutta.

Suosiotaan kasvattava ominaisuus on yleisesti ottaen osa pyrkimystä tehdä maksamisesta nopeampaa ja kätevämpää.

Yli 50 euron lähimaksu ei välttämättä vaadi pin-koodia

Ensimmäisenä päivästä ensi vuodesta alkaen, Nets ilmoittaa, että yli 50 euron lähimaksun suorittamiseen ei enää välttämättä tarvitse syöttää maksukorttia kortinlukijaan. Tämä muutos liittyy Netsin käyttöönottoon nimeltä ”single tap” lähimaksamisessa.

Yli 50 euron ostot edellyttävät silti jatkossakin pin-koodin syöttöä, mutta maksukortin lukeminen voidaan suorittaa lähilukutoiminnolla. 50 euron varmistusraja pysyy voimassa turvana korttien luvattomalta käytöltä, ja seuranta suoritetaan seuraamalla lähimaksujen määrää.

Tämä ominaisuus on yhteensopiva Mastercard-, Visa-, Union Pay- ja Diners & Discover -korteilla. Debit-korttien osalta pankit eivät ole vielä vahvistaneet, aikovatko ne tuoda tämän ominaisuuden käyttöön. Esimerkiksi IS kertoo, että on huomioitava, että Suomessa merkittävä osa päivittäisistä ostoksista suoritetaan debit-korteilla.

Missä single-tap toimii?

On tilanteita, joissa maksupäätteiden ei tarvitse olla varustettu ”single tap” -ominaisuudella, kuten rautatieasemien lippuautomaateissa, bussiliikenteessä ja parkkimaksujen yhteydessä. Tämä tarkoittaa, että vaikka olet tottunut käyttämään lähimaksua muihin ostoksiin, näissä erityistapauksissa maksukortiltasi vaaditaan perinteistä kortin syöttämistä laitteen lukijaan.

On tärkeää huomioida, että maksukortin on oltava yhteensopiva ”single tap” -ominaisuuden kanssa, jotta se toimii tällä tavoin. Jos esimerkiksi luottokortti ei tue tätä ominaisuutta, sinun odotetaan syöttävän korttisi kortinlukijalaitteeseen kuten aiemminkin.

Jotta voit hyödyntää tätä toimintoa, ei riitä, että vain maksupääte tukee sitä; myös oma maksukorttisi on oltava yhteensopiva single tap -ominaisuuden kanssa. Kauppiaille tiedotettiin muutoksista ja uusista vaatimuksista jo pari vuotta sitten, joten monissa myymälöissä on jo nyt käytössä maksupäätteitä, jotka tukevat tätä tekniikkaa. Kuitenkin odotetaan, että tukea tarjoavien maksupäätteiden määrä kasvaa merkittävästi ennen seuraavan vuoden alkua.

Jos oma maksukorttisi ei ole yhteensopiva single tapin kanssa, sinulta pyydetään edelleen syöttämään kortti maksupäätteeseen perinteisellä tavalla, kuten olet tottunut tekemään tähän asti.

Single tap maksaminen – käyttötilanteet ja sovellukset

Single tap -maksutapa on erityisen suosittu tilanteissa, joissa nopeus ja kätevyys ovat avainasemassa. Esimerkiksi päivittäiset ostokset ruokakaupassa tai kahvilassa voidaan hoitaa nopeasti ja vaivattomasti yhdellä napautuksella.

Monissa älypuhelinsovelluksissa ja maksukorteissa on nykyään integroitu NFC-teknologia, mahdollistaen single tap -maksut.

Ravintoloissa, liikennevälineissä ja tapahtumissa single tap -maksutapa yleistyy myös. Se poistaa tarpeen kaivaa esiin käteistä tai näppäillä PIN-koodeja, mikä säästää aikaa ja helpottaa maksamista erityisesti ruuhkaisissa tilanteissa.

 1. Pikaruokaravintolat ja kahvilat
  • Nopea ruoan ostaminen ja maksaminen ilman pitkiä jonoja.
  • Asiakkaat voivat nopeasti napauttaa maksupäätettä ja jatkaa eteenpäin.
 2. Julkiset liikennevälineet
  • Bussi- ja junamatkojen maksaminen nopeasti ilman lippujonottamista.
  • Matkustajat voivat maksaa matkansa yhdellä napautuksella, mikä helpottaa ruuhkaisia liikennetilanteita.
 3. Ruokakaupat ja myymälät
  • Ostoskorin maksaminen nopeasti ilman kassajonoissa odottelua.
  • Kätevää erityisesti silloin, kun asiakkaalla on vain muutama tuote.
 4. Ravintolat ja baarit
  • Maksaminen ruokailun tai juomisen yhteydessä käy helposti yhdellä kosketuksella.
  • Vähentää tarvetta odottaa laskua ja mahdollistaa nopeamman asiakaspalvelun.
 5. Tapahtumat ja festivaalit
  • Nopea sisäänpääsyn maksaminen tai tuoteostot esimerkiksi musiikki- tai urheilutapahtumissa.
  • Vähentää kassajonoja ja tehostaa tilaisuuden sujumista.
 6. Automaatit ja itsepalvelukassat
  • Nopea maksaminen esimerkiksi parkkihalleissa, polttoainepumpuilla tai itsepalvelukassoilla.
  • Parantaa asiakaskokemusta ja vähentää odotusaikoja.
 7. Matkailu ja hotellit
  • Nopea maksaminen hotellin palveluista tai lentokenttien palvelupisteissä.
  • Parantaa matkustuskokemusta, kun maksut hoituvat nopeasti ja vaivattomasti.
 8. Hyväntekeväisyystapahtumat
  • Nopea lahjoituksen tekeminen yhdellä kosketuksella esimerkiksi keräyslaatikkoihin tai tapahtumien aikana.
  • Kannustaa ihmisiä osallistumaan hyväntekeväisyyteen vaivattomasti.

Single tap -maksutapa on siis monipuolinen ja soveltuu erinomaisesti tilanteisiin, joissa joudutaan käsittelemään suuri määrä pieniä maksuja nopeasti.

Se tarjoaa käyttäjille ja yrityksille tehokkaan ja mukavan tavan suorittaa maksuja erilaisissa arjen ja erityistilanteissa.

Muista pitää mielessä PIN-koodisi

Vaikka single tap -vaatimus tekee lähimaksamisesta vaivattomampaa, kun ostoksen summa ylittää 50 euroa, on silti tärkeää pitää mielessä PIN-koodisi.

Vaikka maksupäätteeseen ei tarvitse enää syöttää korttia jokaisen yli 50 euron ostoksen yhteydessä, käyttäjän on edelleen annettava PIN-koodi maksupäätteen pyynnöstä kortin näyttämisen jälkeen.

Netsin verkkosivujen mukaan single tap -toiminto on käytettävissä Mastercard-, Visa-, Union Pay- ja Diners & Discover -korteilla.

Mikä hyöty single-tap ominaisuudesta on maksamisessa?

Single-tap-ominaisuudella on useita hyötyjä maksamisessa:

 1. Nopeus: Single-tap mahdollistaa nopeammat maksutapahtumat. Käyttäjän tarvitsee vain lähentää maksukortti maksupäätteeseen, mikä vähentää odottelua ja ruuhkautumista kaupoissa ja muissa maksupisteissä.
 2. Helppous: Maksaminen on yksinkertaista ja kätevää, koska kortin syöttäminen maksupäätteeseen ei ole tarpeen. Tämä tekee ostosten tekemisestä sujuvampaa ja vähentää asiakkaiden ja kassahenkilökunnan stressiä.
 3. Turvallisuus: Single-tap-ominaisuus on yleensä rajoitettu pieniin maksuihin, yleensä 50 euron rajaan saakka. Tämä auttaa ehkäisemään väärinkäyttöä ja suojaa käyttäjän varoja.
 4. Tehokkuus: Maksujen nopeus ja sujuvuus tekevät maksutapahtumista tehokkaampia, mikä voi parantaa kaupan tai palveluntarjoajan asiakaspalvelukokemusta.
 5. Yhteensopivuus: Single-tap-ominaisuus on yleisesti saatavilla suosituilla maksukorteilla, kuten Mastercardilla ja Visalla, mikä tekee siitä laajasti käytettävän.

Kaiken kaikkiaan single-tap-ominaisuus pyrkii parantamaan maksamisen käyttökokemusta tehden siitä nopeampaa ja vaivattomampaa, erityisesti pienempien ostosten yhteydessä. Se on yksi askel kohti nykyaikaisempaa ja kätevämpää maksamista.

Mitä riskejä single-tap ominaisuudesta on maksamiseen?

Vaikka single-tap-ominaisuudessa on useita etuja, siinä on myös joitakin riskejä, jotka liittyvät maksamiseen:

 1. Vahingollinen tai tahaton kosketus: Koska maksu suoritetaan yksinkertaisesti kortin lähentämisellä maksupäätteeseen, on riski, että maksu voi tapahtua vahingossa, jos kortti on lähellä aktiivista maksupäätettä. Tämä voi johtaa epätoivottuihin maksuihin.
 2. Luvaton käyttö: Jos kortti katoaa tai varastetaan, luvattomat henkilöt voivat käyttää korttia tekemään pieniä ostoksia ilman tarvetta syöttää PIN-koodia. Vaikka summat ovat rajoitettuja, tämä voi silti aiheuttaa taloudellista vahinkoa kortin omistajalle.
 3. Teknologiariski: Maksupäätteet ja kortit saattavat olla alttiita teknisille ongelmille tai häiriöille, jotka voivat vaikeuttaa tai estää maksutapahtumien suorittamisen.
 4. Tietoturvauhat: Kaikenlaiset maksuteknologiat ovat alttiita tietoturvauhkille, mukaan lukien tietomurrot ja huijaukset. Yritysten ja kuluttajien on oltava tietoisia tietoturvariskeistä ja ryhdyttävä asianmukaisiin toimenpiteisiin niiden ehkäisemiseksi.
 5. Kortin väärinkäyttö: Jos joku saa haltuunsa kortin, hän voi yrittää käyttää sitä peräkkäisiin maksuihin, jos suuri määrä maksuja voidaan suorittaa peräkkäin ennen PIN-koodin pyytämistä.

Kuluttajien ja yritysten on tärkeää olla tietoisia näistä riskeistä ja suojella itseään esimerkiksi kortin suojaamisella ja seuraamalla tiliotteitaan aktiivisesti epäilyttävien transaktioiden varalta. Maksukorttien myöntäjät ja maksupäätteiden valmistajat pyrkivät myös jatkuvasti parantamaan tietoturvaa vähentääkseen riskejä.

Muutokset maksutottumuksiin

Nets, korttimaksuratkaisujen tarjoaja, uskoo, että tämä muutos edistää lähimaksun suosiota Suomessa. Yhtiön tilastojen mukaan vuoteen 2023 mennessä 77 prosenttia suomalaisista kuluttajista käyttää lähimaksua. Ruotsissa vastaava luku on 86 prosenttia ja Tanskassa peräti 94 prosenttia.

Tämä osoittaa, että lähimaksu on tullut jäädäkseen ja se saa yhä enemmän suosiota Pohjoismaissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajankohtaista

22.03.24 Yksityisopettaja rahoitus

Lainaa yritystoiminnan aloittamiseen

Yrittäjyys on monelle houkutteleva vaihtoehto, joka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan ja luoda menestyksekästä liiketoimintaa. Mutta ....
Lue lisää...
24.01.24 Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttö

Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttäminen

Opiskelu voi olla taloudellisesti haastavaa, ja monille opiskelijoille tulee vastaan tilanteita, joissa rahapula voi vaikuttaa opintojen ....
Lue lisää...
23.01.24 Kulutusluottojen vaikutus kuluttajiin

Kulutusluottojen vaikutus kulutuskäyttäytymiseen

Kulutusluotot ovat olennainen osa modernin yhteiskunnan talousjärjestelmää. Ne tarjoavat yksilöille mahdollisuuden rahoittaa välittömiä ....
Lue lisää...
22.01.24 Vastuullinen kulutusluoton käyttö

Vastuullinen kulutusluottojen käyttö

Kulutusluotot ovat kätevä tapa rahoittaa suurempia hankintoja tai selviytyä yllättävistä kuluista, mutta niiden vastuullinen käyttö on ....
Lue lisää...
19.01.24 Velka ja säästäminen

Velan maksaminen ja säästäminen samaan aikaan

Usein taloudellisessa hallinnassa korostetaan velan maksamista mahdollisimman nopeasti. Toisaalta säästäminenkin on tärkeää taloudellisen ....
Lue lisää...
18.01.24 Vaatteissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen on älykäs tapa hallita talouttaan ja kehittää taloudellista tietoisuutta. Vaatekaappiin kohdistuvat kulut voivat ....
Lue lisää...
17.01.24 Lapsen kanssa säästäminen

Lapsen kanssa säästäminen

Lapsille taloudellisten taitojen opettaminen varhain on arvokas investointi heidän tulevaisuuteensa. Yksi tärkeimmistä näkökulmista on ....
Lue lisää...
16.01.24 Tavoitteellinen säästäminen tekniikat

Tavoitteellinen säästäminen

Tavoitteellinen säästäminen on avain taloudelliseen vakauteen ja menestykseen. Se ei ole vain rahaa säästävien ihmisten tapa, vaan se on ....
Lue lisää...
15.01.24 Kuluttaminen ja säästäminen

Eettinen kuluttaminen ja säästäminen

Eettisen kuluttamisen ja säästämisen yhdistäminen on mahdollista monin tavoin päivittäisessä elämässä. Kun tavoitteena on yhdistää ....
Lue lisää...
12.01.24 Säästäminen matkaa varten

Matkustamista varten säästäminen

Matkustaminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin, rentoutua kauniissa ympäristöissä ja luoda ikimuistoisia kokemuksia. Kuitenkin ....
Lue lisää...
11.01.24 Hätärahasto

Hätärahasto

Yllättävät elämäntapahtumat voivat iskeä milloin tahansa, ja taloudellisen turvallisuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeää. Yksi ....
Lue lisää...
10.01.24 Virheet säästämisessä

Yleisimmät virheet säästämisessä

Säästäminen on tärkeä taloudellinen käytäntö, mutta on olemassa useita yleisiä virheitä, joita siihen liityen voidaan tehdä. Tässä ....
Lue lisää...
09.01.24 Eläkkeelle varhain säästäminen vinkit

Eläkkeelle siirtyminen varhain ja valmistautuminen

Eläkkeelle siirtyminen varhain on monen unelma, ja taloudellinen itsenäisyys on avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Säästäminen ....
Lue lisää...
08.01.24 Säästämisen psykologiaa

Säästämisen psykologia

Jokainen tietää säästämisen tärkeyden taloudellisen vakauden saavuttamisessa, mutta harva tutkii, miten psykologiset tekijät voivat vaikuttaa ....
Lue lisää...
07.01.24 Sijoittaminen pienellä summalla vinkit

Sijoittamisen aloittaminen pienellä summalla

Sijoittaminen ei ole enää vain varakkaiden etuoikeus, vaan se on tullut saataville myös niille, joilla on pieniä rahasummia käytettävissään. ....
Lue lisää...