Joustoluotto: Rahaa käytettävissäsi silloin kun tarvitset

Joustoluotto on monille tuttu termi taloudellisesta joustavuudesta ja käyttövarasta. Se on rahoitusmuoto, joka tarjoaa yksilöille mahdollisuuden saada lainaa silloin kun he sitä tarvitsevat ja maksaa sen takaisin oman aikataulunsa mukaan. Joustoluotto voi olla hyödyllinen väline yllättävien menojen, suunnittelemattomien hankintojen tai taloudellisten haasteiden kohtaamiseen.

Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin joustoluottoa, sen ominaisuuksia ja hyötyjä sekä harkintaa, jota kannattaa soveltaa ennen kuin päätetään ottaa joustoluotto käyttöön.

Mikä on joustoluotto?

Joustoluotto tunnetaan myös nimellä joustava luotto, luottotili tai luottoraja. Se on kuin ennalta määrittelemätön lainasumma, jonka voit nostaa tarpeen mukaan. Joustoluottoa myöntävä taho antaa sinulle tietyn luottorajan, jonka puitteissa voit tehdä nostoja ja maksaa ne takaisin. Joustoluotto on käytännössä kuin luottokortti ilman fyysistä korttia, ja se tarjoaa joustavuutta, jota perinteiset lainat eivät tarjoa.

Miten joustoluotto toimii?

Joustoluotto perustuu yksinkertaiseen periaatteeseen. Kun haet joustoluottoa, sinulle myönnetään tietty luottoraja. Tätä luottorajaa voit käyttää tarpeesi mukaan nostamalla rahaa tililtäsi. Nostamasi summa lisätään luottosi velkasaldoon, ja sinun tulee maksaa takaisin ainoastaan nostamasi summa korkoineen ja muine kuluineen.

Kun olet maksanut osan tai koko summan takaisin, se palautuu käytettäväksi luottorajasi puitteissa. Voit tehdä useita nostoja aina, kun tarvitset, kunhan pysyt luottorajasi rajoissa.

Yksi joustoluottojen eduista on, että maksat korkoa ainoastaan nostamastasi summasta. Toisin sanoen, jos sinulla on 5000 euron luottoraja ja nostat 1000 euroa, maksat korkoa vain tuosta 1000 eurosta, ei koko 5000 eurosta.

Tämä tekee joustoluotosta houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka eivät halua ottaa suurta lainaa kerralla, mutta tarvitsevat rahoitusta erilaisiin tarpeisiin.

Kenelle joustoluottoa voidaan myöntää?

Joustoluottoja voidaan myöntää asiakkaille monesta eri lähtökohdasta, mutta tarkat kelpoisuusvaatimukset voivat vaihdella lainanantajien ja rahoituslaitosten välillä. Yleisesti ottaen joustoluottoa voidaan myöntää seuraavin ehdoin:

 • Täysi-ikäisyys
 • Säännölliset tulot
 • Hyvä luottokelpoisuus
 • Vakituinen osoite Suomessa
 • Kotimainen pankkitili

Joustoluottoa voidaan myöntää yleensä aikuisille, joilla on voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Ikäraja voi vaihdella, mutta yleisesti vaaditaan vähintään 18 vuoden ikää.

Useimmat lainanantajat edellyttävät, että hakijalla on säännölliset tulot, kuten palkka, eläke tai muu toistuva tulonlähde. Tulojen taso voi vaihdella, mutta ne ovat yleensä yhtenä tekijänä luottokelpoisuuden arvioinnissa.

Vaikka joustoluottoa voidaan myöntää myös niille, joilla on aiempaa luottokelvottomuutta, paremmat luottokelpoisuusnäytöt voivat johtaa edullisempiin korkoihin ja suurempiin luottorajoihin.

Hakijalla tulisi yleensä olla vakituinen osoite maassa, jossa hän hakee joustoluottoa.

Joustoluottoa varten tarvitaan yleensä voimassa oleva pankkitili, johon varat voidaan siirtää ja jolta maksut voidaan veloittaa.

On tärkeää huomata, että jokaisella lainanantajalla voi olla omat erityiset kelpoisuusvaatimuksensa ja käytäntönsä. Ennen joustoluoton hakemista on suositeltavaa tarkistaa yksityiskohdat lainanantajan verkkosivuilta tai ottaa yhteyttä heihin suoraan.

Luottoluoton yhteistyökumppanit arvioivat yleensä hakijoiden luottokelpoisuutta ja taloudellista tilannetta ennen päätöksen tekemistä joustoluoton myöntämisestä.

Miten joustoluottoa maksetaan takaisin?

Joustoluoton takaisinmaksu tapahtuu yleensä joustavasti ja usein asiakkaan valitseman aikataulun mukaan. Tässä on yleisiä tapoja, joilla joustoluottoa maksetaan takaisin:

 1. Minimilyhennykset. Joustoluoton haltija voi yleensä valita, kuinka paljon hän haluaa maksaa kuukausittain. Yksi vaihtoehto on suorittaa vain minimilyhennykset, jotka voivat olla suhteellisen pieniä. Minimilyhennykset ovat yleensä vähintään korko- ja kulukulut, mutta voivat olla myös suurempia, mikä riippuu luotonantajan ehdoista.
 2. Koko saldo. Toinen vaihtoehto on maksaa koko lainasumma takaisin kerralla. Tämä on mahdollista, jos asiakkaalla on käytettävissään tarvittava määrä varoja.
 3. Oman aikataulun mukaan. Joustoluoton haltija voi maksaa takaisin haluamallaan aikataululla. Tämä voi sisältää ylimääräisiä maksuja suurempina erinä, jotta laina maksetaan nopeammin, tai säännöllisiä suorituksia kuukausittain.
 4. Luottorajasta riippuen. Luottorajan puitteissa voi tehdä uusia nostoja ja maksuja. Joka kerta, kun luottorajaa käytetään, velka kasvaa. Maksetut summat palautuvat käytettäviksi luottorajasi puitteissa.

On tärkeää ymmärtää, että joustoluoton takaisinmaksuehdot voivat vaihdella eri luotonantajien välillä. Korko ja kulut sekä mahdolliset lisäehdot on tärkeää selvittää ennen joustoluoton avaamista. Joustoluoton haltijan tulisi myös noudattaa huolellisuutta ja suunnitella takaisinmaksusuunnitelmansa oman taloudellisen tilanteensa mukaan, jotta hän voi välttää maksuhäiriöitä ja ylimääräisiä kustannuksia.

Joustoluotto - Usein Kysytyt Kysymykset

Mitä joustoluotto on?

Joustoluotto on rahoitustuote, joka yhdistää kulutusluoton ja luottokortin ominaisuudet. Se on saatavilla ilman vakuuksia tai takaajia ja tarjotaan usein pankkien ja rahoituslaitosten toimesta.

Voiko joustoluottoa hakea lisää?

Joustoluotto on pysyvä luottolimiitti, joka mahdollistaa rahan nostamisen uudelleen ilman erillistä luottohakemusta sen voimassaolon aikana.

Kuka voi hakea joustoluottoa?

Sinulle voidaan myöntää joustoluotto, kun täytät seuraavat kriteerit: olet vähintään 20 vuotta vanha, olet osoittanut hyvää taloudenhoitoa ja sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot.

Sinulle voidaan myöntää joustoluotto, kun täytät seuraavat kriteerit: olet vähintään 18 vuotta vanha, olet osoittanut hyvää taloudenhoitoa ja sinulla on säännölliset palkka- tai eläketulot

Joustoluoton edut

Joustoluotolla on useita houkuttelevia etuja:

 • Joustavuus
 • Korko vain käytetystä summasta
 • Nopeasti saatavilla
 • Jatkuvasti käytettävissä
 • Takaisinmaksu mukautuvaa

Joustoluotto tarjoaa taloudellista joustavuutta. Voit käyttää luottoa silloin kun tarvitset rahaa, mutta et ole velvoitettu nostamaan koko luottorajaa kerralla. Se on erinomainen vaihtoehto yllättäviin menoeriin tai odottamattomiin kuluihin.

Maksat korkoa ainoastaan siitä summasta, jonka nostat, ei koko luottorajasta. Tämä voi tehdä joustoluotosta taloudellisesti houkuttelevan, erityisesti niille, jotka eivät tarvitse suurta lainaa.

Joustoluotto on yleensä nopeasti saatavilla. Kun luottoraja on myönnetty, voit tehdä tarvittavat nostot välittömästi.

Joustoluotto toimii kuin jatkuva taloudellinen tuki. Kun olet maksanut osan velasta, se on jälleen käytettävissäsi ilman uutta lainahakemusta.

Voit maksaa joustoluoton takaisin oman aikataulusi mukaisesti. Voit tehdä minimilyhennyksiä tai maksaa koko summan takaisin milloin tahansa.

Harkittavaa ennen joustoluoton hakemista

Vaikka joustoluotot tarjoavat monia etuja, niitä tulisi harkita huolella ennen avaamista. Tässä on joitakin tärkeitä seikkoja, jotka tulisi ottaa huomioon:

 • Korko ja kulut
 • Luottorajat
 • Vastuullisuus
 • Vertailu

Joustoluotoissa on yleensä korkeampi korko kuin perinteisissä lainoissa. On tärkeää ymmärtää kustannukset ja olla tietoinen siitä, kuinka korko ja kulut vaikuttavat lainan kokonaiskustannuksiin.

Määrittele itsellesi realistinen luottoraja, ja varmista, ettet ylitä sitä. Ylittäminen voi johtaa ylimääräisiin kustannuksiin ja velkaantumiseen. Kuten minkä tahansa luoton kanssa, vastuullisuus on avainasemassa. Varmista, että hallitset joustoluottoasi vastuullisesti ja pidät sen hallinnassa.

Vertaile eri joustoluottojen tarjoajia ennen päätöksen tekemistä. Eri yritykset tarjoavat erilaisia ehtoja, ja huolellinen lainojen vertailu voi auttaa löytämään parhaan tarjouksen.

Esimerkki joustoluotosta

Selvitetään esimerkki 4 000 euron joustoluotosta, jossa todellinen vuosikorko (TVK) on 9,8 %. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainasta aiheutuvat kustannukset, kuten korot ja mahdolliset muut kulut.

Lasketaan ensin kuukausittainen lyhennys ja laina-ajan pituus, ja sen jälkeen voimme tarkastella, kuinka paljon joustoluotto kokonaisuudessaan maksaa.

Oletetaan, että kuukausittainen lyhennys on 5 % jäljellä olevasta lainasaldosta, ja TVK on 9,8 %. Käytetään yksinkertaista mallia, joka ei ota huomioon muita mahdollisia kuluja.

 • Kuukausittainen lyhennys: 0,05 (5 %) * 4,000 € = 200 €
 • Todellinen vuosikorko (TVK): 9,8 %
 • Laina-aika: Oletetaan, että laina-aika on 24 kuukautta (2 vuotta).

Nyt voimme laskea, kuinka paljon laina kokonaisuudessaan maksaa:

Kuukausittainen lyhennys: 200 € Laina-aika: 24 kuukautta

Kuukausittaiset korot ja kulut: TVK:n perusteella lasketaan kuukausittaiset korot ja kulut. Tämä vaikuttaa jäljellä olevaan lainasaldoon joka kuukausi.

Kuukausittaiset korot ja kulut = (Jäljellä oleva lainasaldo * TVK) / 12 = (4,000 € * 0,098) / 12 ≈ 32,67 €

Ensimmäisen kuukauden lyhennys: 200 € lyhennys + 32,67 € korot ja kulut ≈ 232,67 €

Toisen kuukauden jäljellä oleva lainasaldo: 4,000 € (alkuperäinen lainasumma) – 200 € (lyhennys) = 3,800 €

Toisen kuukauden lyhennys: 0,05 * 3,800 € = 190 €

Toisen kuukauden korot ja kulut: (3,800 € * 0,098) / 12 ≈ 31,37 €

Toisen kuukauden lyhennys: 190 € lyhennys + 31,37 € korot ja kulut ≈ 221,37 €

Jatketaan samaa kaavaa loppuajan:

Kolmannen kuukauden jäljellä oleva lainasaldo: 3,800 € – 190 € (lyhennys) = 3,610 €

Kolmannen kuukauden lyhennys: 0,05 * 3,610 € ≈ 180,50 €

Kolmannen kuukauden korot ja kulut: (3,610 € * 0,098) / 12 ≈ 30,09 €

Kolmannen kuukauden lyhennys: 180,50 € lyhennys + 30,09 € korot ja kulut ≈ 210,59 €

Tätä jatketaan kunnes laina on kokonaan maksettu. Tämä on yksinkertaistettu malli, ja se ei ota huomioon muita mahdollisia kustannuksia, kuten kuukausittaisia tilinhoitomaksuja. Todellinen lainan kokonaiskustannus riippuu myös lainanantajan ehdoista ja muista tekijöistä.

Miksi joustoluotto on parempi kuin tavallinen kulutusluotto tai täsmäluotto?

Joustoluotot ja tavalliset vakuudettomat kulutusluotot ovat erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, ja kumpi niistä on parempi, riippuu yksilöllisistä tarpeista ja taloudellisesta tilanteesta. Tässä on joitakin tilanteita, joissa joustoluotto voi olla parempi vaihtoehto kuin tavallinen kulutusluotto tai täsmäluotto:

 1. Joustavuus: Joustoluotto tarjoaa suuremman joustavuuden kuin tavallinen kulutusluotto. Voit nostaa rahaa tarpeen mukaan ja maksaa takaisin oman aikataulusi mukaisesti. Tämä sopii tilanteisiin, joissa tarvitset rahoitusta epäsäännöllisesti tai et halua sitoutua kiinteisiin kuukausittaisiin lyhennyksiin.
 2. Lyhytaikaiset rahoitustarpeet: Joustoluotot sopivat erityisen hyvin lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin. Voit nostaa rahaa tilillesi nopeasti ja maksaa sen takaisin lyhyessä ajassa ilman suuria korkoja.
 3. Vakuudettomuus: Joustoluotot ovat yleensä vakuudettomia, mikä tarkoittaa, että et tarvitse omaisuutta tai takuita lainan saamiseksi. Tavalliset kulutusluotot voivat vaatia vakuuksia, kuten omaisuutta tai takaajaa.
 4. Kustannustehokkuus: Joustoluottojen todellinen vuosikorko (TVK) voi olla kilpailukykyinen, ja ne voivat olla edullisempia kuin monien muiden rahoitusvaihtoehtojen kuten pikavippien.
 5. Vararahasto: Joustoluotto voi toimia vararahastona odottamattomien talouskriisien varalta. Sinulla on käytettävissäsi luottoraja, jota voit käyttää tarvittaessa.

Toisaalta, tavallinen kulutusluotto voi olla parempi, jos tarvitset suuren kiinteän lainasumman ja haluat selkeän takaisinmaksusuunnitelman kiinteine kuukausittaisine lyhennyksineen.

Se voi myös olla parempi vaihtoehto, jos sinulla on suuri hankinta mielessäsi, kuten auto tai asunto, ja tarvitset tarkasti määritellyn lainan. Tämä takaa, että tiedät, kuinka kauan ja kuinka paljon sinun on maksettava takaisin.

Yleisesti ottaen on tärkeää vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja ja valita se, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi ja taloudelliseen tilanteeseesi.

Paljonko joustoluottoa voi saada Suomessa?

Suomessa joustoluoton enimmäismäärä voi vaihdella lainanantajittain ja hakijan taloudellisesta tilanteesta riippuen. Yleensä joustoluotot tarjoavat luottorajan, jonka puitteissa voit nostaa ja käyttää rahaa tarpeen mukaan. Tämä luottoraja voi vaihdella muutamista sadoista euroista useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Useimmiten joustoluoton luottoraja määräytyy hakijan taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn perusteella. Mitä vakaampi ja parempi taloudellinen tilanteesi on, sitä suurempi luottoraja sinulle voidaan myöntää. Tämä auttaa varmistamaan, että voit lainata sen verran kuin tarvitset, mutta myös sen verran kuin pystyt vastuullisesti takaisin maksamaan.

On tärkeää huomata, että joustoluotto ei ole ilmaista rahaa, ja sinun tulee suunnitella takaisinmaksusuunnitelma huolellisesti, jotta vältät ylimääräiset kulut ja mahdolliset taloudelliset vaikeudet. Muista myös, että joustoluottoa ei tule käyttää pitkäaikaiseen velkaantumiseen, vaan se sopii paremmin lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin ja joustaviin talouden tilanteisiin.

Miksi joustoluotot kannattaa kilpailuttaa?

Joustoluottojen kilpailuttaminen on älykäs ja taloudellisesti järkevä päätös useista syistä. 

Kilpailuttaminen kannustaa lainanantajia tarjoamaan kilpailukykyisiä etuja houkutellakseen asiakkaita. Tämä voi johtaa parempiin tarjouksiin ja ehtoihin.

Kun kilpailutat joustoluottosi, varmista, että vertailet kaikkia lainaehtoja huolellisesti, etkä keskity pelkästään korkoon. On tärkeää ymmärtää kaikki lainan ehdot ja kustannukset ennen kuin teet päätöksen.

Käytä Luottoluotto.fin yhteistyökumppaneita löytääksesi niiden parista parhaan tarjouksen tarpeisiisi.

Korkoero ja maksuehdot

Eri lainanantajilla on erilaisia korkoja ja kustannuksia. Kilpailuttamalla joustoluoton voit löytää sen, joka tarjoaa alhaisimman koron. Tämä voi säästää sinulle merkittävästi rahaa pitkällä aikavälillä.

Eri lainanantajat voivat tarjota erilaisia maksuehtoja, kuten takaisinmaksuajan ja kuukausittaiset lyhennykset. Kilpailuttamalla voit löytää ne ehdot, jotka sopivat parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseesi.

Kokonaiskustannukset

Kilpailuttaminen auttaa sinua arvioimaan joustoluoton kokonaiskustannuksia. Tämä sisältää korot, lainanhoitokulut ja mahdolliset muut maksut. Vertailemalla voit valita sen vaihtoehdon, joka on edullisin kokonaisuudessaan.

Luottoraja ja joustavuus

Joustoluoton luottoraja voi vaihdella eri lainanantajien välillä. Kilpailuttamalla voit löytää sen, joka tarjoaa sinulle tarpeeksi joustavuutta ja riittävän suuren luottorajan tarpeisiisi.

Mahdolliset lisäedut

Joissain tapauksissa lainanantajat voivat tarjota lisäetuja, kuten maksuvapaita kuukausia, jos kilpailutat lainasi heidän kanssaan.

Hae joustoluottoa yhteistyökumppaneiltamme

Joustoluotto voi olla hyödyllinen taloudellinen työkalu, joka tarjoaa joustavuutta ja käyttövaraa yllättäviin tilanteisiin. Ennen kuin päätät ottaa joustoluoton, on tärkeää tarkastella korkoja ja kuluja sekä olla vastuullinen sen hallinnassa. Joustoluotto voi tarjota monia etuja, kun sitä käytetään harkiten ja vastuullisesti.

Ajankohtaista

22.03.24 Yksityisopettaja rahoitus

Lainaa yritystoiminnan aloittamiseen

Yrittäjyys on monelle houkutteleva vaihtoehto, joka tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan ja luoda menestyksekästä liiketoimintaa. Mutta ....
Lue lisää...
24.01.24 Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttö

Opiskelijat ja kulutusluottojen käyttäminen

Opiskelu voi olla taloudellisesti haastavaa, ja monille opiskelijoille tulee vastaan tilanteita, joissa rahapula voi vaikuttaa opintojen ....
Lue lisää...
23.01.24 Kulutusluottojen vaikutus kuluttajiin

Kulutusluottojen vaikutus kulutuskäyttäytymiseen

Kulutusluotot ovat olennainen osa modernin yhteiskunnan talousjärjestelmää. Ne tarjoavat yksilöille mahdollisuuden rahoittaa välittömiä tarpeitaan ....
Lue lisää...
22.01.24 Vastuullinen kulutusluoton käyttö

Vastuullinen kulutusluottojen käyttö

Kulutusluotot ovat kätevä tapa rahoittaa suurempia hankintoja tai selviytyä yllättävistä kuluista, mutta niiden vastuullinen käyttö on ....
Lue lisää...
19.01.24 Velka ja säästäminen

Velan maksaminen ja säästäminen samaan aikaan

Usein taloudellisessa hallinnassa korostetaan velan maksamista mahdollisimman nopeasti. Toisaalta säästäminenkin on tärkeää taloudellisen ....
Lue lisää...
18.01.24 Vaatteissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen

Vaatehankinnoissa säästäminen on älykäs tapa hallita talouttaan ja kehittää taloudellista tietoisuutta. Vaatekaappiin kohdistuvat kulut voivat ....
Lue lisää...
17.01.24 Lapsen kanssa säästäminen

Lapsen kanssa säästäminen

Lapsille taloudellisten taitojen opettaminen varhain on arvokas investointi heidän tulevaisuuteensa. Yksi tärkeimmistä näkökulmista on ....
Lue lisää...
16.01.24 Tavoitteellinen säästäminen tekniikat

Tavoitteellinen säästäminen

Tavoitteellinen säästäminen on avain taloudelliseen vakauteen ja menestykseen. Se ei ole vain rahaa säästävien ihmisten tapa, vaan se on ....
Lue lisää...
15.01.24 Kuluttaminen ja säästäminen

Eettinen kuluttaminen ja säästäminen

Eettisen kuluttamisen ja säästämisen yhdistäminen on mahdollista monin tavoin päivittäisessä elämässä. Kun tavoitteena on yhdistää ....
Lue lisää...
12.01.24 Säästäminen matkaa varten

Matkustamista varten säästäminen

Matkustaminen tarjoaa mahdollisuuden tutustua uusiin kulttuureihin, rentoutua kauniissa ympäristöissä ja luoda ikimuistoisia kokemuksia. Kuitenkin ....
Lue lisää...
11.01.24 Hätärahasto

Hätärahasto

Yllättävät elämäntapahtumat voivat iskeä milloin tahansa, ja taloudellisen turvallisuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeää. Yksi ....
Lue lisää...
10.01.24 Virheet säästämisessä

Yleisimmät virheet säästämisessä

Säästäminen on tärkeä taloudellinen käytäntö, mutta on olemassa useita yleisiä virheitä, joita siihen liityen voidaan tehdä. Tässä ....
Lue lisää...
09.01.24 Eläkkeelle varhain säästäminen vinkit

Eläkkeelle siirtyminen varhain ja valmistautuminen

Eläkkeelle siirtyminen varhain on monen unelma, ja taloudellinen itsenäisyys on avainasemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa. Säästäminen ....
Lue lisää...
08.01.24 Säästämisen psykologiaa

Säästämisen psykologia

Jokainen tietää säästämisen tärkeyden taloudellisen vakauden saavuttamisessa, mutta harva tutkii, miten psykologiset tekijät voivat vaikuttaa ....
Lue lisää...
07.01.24 Sijoittaminen pienellä summalla vinkit

Sijoittamisen aloittaminen pienellä summalla

Sijoittaminen ei ole enää vain varakkaiden etuoikeus, vaan se on tullut saataville myös niille, joilla on pieniä rahasummia käytettävissään. ....
Lue lisää...